Economia Europei a fost impovarata, in ultimele luni, de crize ale datoriilor, cresterea alarmanta a somajului, recesiune si deflatie. Semnele economice recente arata insa o redresare a tarilor din zona euro, chiar daca raman amenintari serioase precum pozitia Greciei in marele bloc, dar si conflictul din Ucraina. Iata, insa, care sunt vestile bune:

1. Cresterea economica revine

Banca Centrala Europeana a revizuit, joi, estimarea de crestere pentru zona euro la 1,5% pentru 2015. Daca ar fi atinsa aceasta tinta, ar reprezenta o accelerare semnificativa fata de cresterea de 0,9% inregistrata anul trecut. "Ne asteptam ca recuperarea economica sa se extinda si sa se intareasca treptata", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.

Care sunt motoarele acestei cresteri? Preturile scazute la petrol favorizeaza consumatorii, valoarea scazuta a monedei este de ajutor pentru exporturi, iar anticiparea planului BCE de relaxare cantitativa are deja un impact pozitiv, cu toate ca inca nu a fost pus in practica. Mario Draghi anunta, la sfarsitul lunii ianuarie, masuri de relaxare cantitativa in valoare de 1.100 miliarde de euro, respectiv 60 de miliarde de euro lunar, din martie pana in septembrie. Masura este menita sa ajute cele 19 state din zona euro sa ocoleasca deflatia. In urma anuntarii acestei masuri, dobanzile au scazut la niveluri record, atat pentru proprietari, cat si pentru companii si guverne.

Sondajele de opinie arata ca a crescut increderea in economie, in contextul in care companiile din domeniile industriei si serviciilor au atins cote de optimism similare cu cele din iulie 2014. Pana si unul dintre "lenesii" Europei in ceea ce priveste aplicarea reformelor, Franta, pare sa iasa din stagnare. Toate cele patru mari economii ale zonei euro au inregistrat crestere in luna februarie.

Riscul deflatiei dispare

Riscul ca scaderea preturilor sa genereze un cerc vicios al cererii scazute si apoi preturi si mai mici, a determinat Banca Centrala Europeana sa ia masuri, printr-un program de stimulare economica. Preturile de consum din zona euro au scazut pentru a treia luna consecutiv in februarie, insa rata deflatiei a ajuns la 0,3%, jumatate fata de nivelul lunii ianuarie.

Atat expertii BCE, cat si specialisti independenti, spun ca preturile ar mai putea scadea timp de cateva luni inainte de inflatia sa revina in zona euro la mjlocul acestui an. Cu toate acestea, inflatia ar putea ajunge pana la 1,5% pana in 2016, inca sb nivelul de 2% anticipat de BCE. Asa se explica intentia bancii centrale de a continua sa cumpere obligatiunisuverane pana in septembrie 2016 si chiar dupa acest termen, daca va fi necesar.

Scaderea somajului

Numarul celor care nu au un loc de munca in cadrul zonei euro a ajuns la 18 milioane, echivalentul populatiei Romaniei, cele mai afectate de acest flagel fiind Grecia si Spania.

Tendinta este insa ca somajul sa scada, ajungand la cea mai scazuta rata din ultimii trei ani in ianuarie - 11,2%, fata de 12% anul trecut. Asta inseamna ca somerii sunt cu un milion mai putin fata de 2014. Semne incurajatoare vin din multe colturi ale batranului continent. Piata muncii din Germania este intr-o stare excelenta, iar sindicatele puternice din tara au din nou cresteri salariale mari. Spania a avut cea mai mare scadere a somajului in ianuarie, raportat la tarile din eurozona, chiar daca nivelul de 23% este inca departe de a fi sanatos pentru economie.

Sursa foto: Economie Europa/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri