Bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat cu doua milioane de lei, pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare si finantarea unor studii de prefezabilitate in vederea construirii de doua noi penitenciare, in Caracal (judetul Olt) si comuna Berceni (judetul Prahova).

Banii au fost alocati din Fondul de rezerva bugetara. Din suma totala, un milion lei vor fi cheltuite pentru finantarea unor lucrari de reparatii, igienizare, achizitionarea de saltele si paturi in penitenciare, 500.000 lei vor fi folosite pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar la Caracal si 500.000 lei sunt rezervate pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar in comuna Berceni, scrie Mediafax.

Noile penitenciare de la Caracal si Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor. In urma cu o saptamana, purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, a anuntat ca Guvernul va aloca in perioada urmatoare, din Fondul de rezerva, sume pentru imbunatatirea conditiilor si cresterii capacitatii de cazare din penitenciare.

Mai multi dintre fostii politicieni incarcerati in ultima perioada au reclamat conditiile precare si aglomeratia din inchisori la care sunt supusi ei si ceilalti detinuti, acuzand ca Ministerul Justitiei nu asigura finantarea necesara, in conditiile in care insa nu au insistat pe acest subiect cand s-au aflat la guvernare.

Un document al Ministerului Justitiei prezentat, in urma cu doua saptamani, releva ca statul cheltuieste lunar cu intretinerea unei persoane aflate in inchisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie in detentie aflandu-se aproape 30.000 de detinuti, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat recent ca situatia conditiilor din penitenciare este in unele cazuri "sub limita demnitatii umane" si sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existand demersuri pentru obtinerea de fonduri europene in acest sens.

Si premierul Victor Ponta a afirmat ca sistemul penitenciar se confrunta de mult timp cu probleme, motiv pentru care Romania a si fost condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar pentru un program de investitii in domeniu este necesar sa nu se spuna ca Guvernul vrea sa ajute coruptii.

In urma cu doi ani, la nivelul PSD era discutat un proiect care viza constructia de gradinite, scoli, spitale de stat, dar si inchisori in parteneriat public-privat. Ideea unei inchisori in regim public-privat a aparut inca din timpul Guvernului Adrian Nastase, cand autoritatile din Austria au reclamat cresterea numarului de detinuti romani din inchisoriile lor si au cerut Romaniei sa ii repatrieze pe acestia, guvernantii romani invocand insa lipsa locurilor de detentie.

Guvernul Nastase a inceput chiar discutiile, in 2003, cu Guvernul de la Viena pentru construirea la Calafat a unei inchisori in Romania din fonduri ale Guvernului Austriei, oficialii vienezi spunand ca ridicarea unei inchisori in Romania ar costa numai o zecime din suma cheltuita in acelasi scop in Austria, situatia fiind aceeasi si in ceea ce priveste costurile intretinerii unui detinut.

Proiectul acestei inchisori, care urma sa respecte normele europene, a fost abandonat ulterior de autoritatile romane.

Sursa foto: Gratii/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri