La presiunea FMI, Guvernul ar putea introduce accize la pacura si energie electrica inca din luna martie * Conform Codului Fiscal, accizele la noile produse, precum si la carburanti, ar trebui aplicate de la 1 iulie 2005
Conform angajamentelor asumate de Romania prin Documentul de pozitie pentru inchiderea Capitolului 10 - Impozitarea privind aderarea la Uniunea Europeana, in acest an urmeaza sa se introduca accize la unele produse energetice si la electricitate. Printre produsele energetice care nu erau anterior impozitate si la care, conform Codului Fiscal, de la 1 iulie ar trebui sa se introduca accize se numara gazul natural utilizat drept carburant auto, pacura pentru incalzire (inclusiv in sisteme centralizate) si electricitatea. Astfel, curentul electric folosit in scopuri comerciale va fi accizat cu 0,12 euro/MW, iar cel utilizat in scopuri necomerciale - 0,26 euro/MW, gazul pentru autovehicule - 1,4 euro/gigajoule, pacura pentru incalzire prin sisteme centralizate - 6 euro/1000 kg. De remarcat ca, avand in vedere temerile FMI privind scaderea veniturilor bugetare prin introducerea cotei unice de impozitare, este posibil ca autoritatile sa introduca mai devreme (in lunile martie sau aprilie) noile accize. Ceea ce inseamna ca, o data cu noile taxe, se vor majora si preturile la energia electrica si termica.

"Pentru produsele energetice care nu erau anterior supuse accizarii, in special pacura si energia electrica, noile accize vor fi introduse gradual, astfel incat, la data aderarii sau la expirarea perioadelor de tranzitie solicitate si obtinute, sa fie atinse nivelurile minime ale accizelor prevazute de legislatia comunitara", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). In acelasi timp, MEC afirma ca Romania s-a prevalat de prevederile comunitare in sensul exceptarii de la impozitare a carbunelui utilizat pentru producerea de energie electrica si termica in cogenerare si a carbunelui utilizat in gospodarii, respectiv a energiei electrice produse din surse regenerabile.

Conform Codului Fiscal si programului de aderare la UE, de la 1 iulie ar trebui sa se majoreze si nivelul accizelor pentru benzina cu plumb, benzina fara plumb, motorina utilizata drept carburant auto si gazul petrolier lichefiat utilizat drept carburant auto. Evident, o data cu introducerea accizelor la noile produse, in functie de rezultatul negocierilor cu FMI, si nivelul accizelor la carburanti, precum si la alcool si tigari se vor majora in acelasi timp si, probabil, cu sume mai mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri