"Si politica, si economia au propriile lor valente [...] Trebuie sa ne gandim la o reevaluare din punct de vedere stiintific a paradigmei standard a ideii de politica - acea politica omnipotenta care rezolva orice, care satisface pe toata lumea, fara costuri si fara sacrificii. Economistul ar spune ca asa ceva, logic, e imposibil. Ideile sunt cele care conduc cu adevarat lumea", afirma consilierul pentru politici economice si mediul de afaceri al lui Klaus Iohannis, Cosmin Marinescu, la TVR.

Pentru a intelege ce urmeaza in economie trebuie sa ne raportam la contextul economic creat de trinomul post-tranzitie, post-aderare si post-criza, spune Cosmin Marinescu. „Este important acest context pentru ca putem gandi o serie de idei care sa transceada fiecare din aceste dimensiuni. Un prim semn, de exemplu, de responsabilitate, pentru un nou model de dezvoltare economica ar fi sa iesim definitiv din capcana politicilor pro-ciclice. Inseamna, pe de o parte, sa nu mai facem deficite bugetare in anii economici buni, in anii de boom, asa cum s-a intamplat inainte de criza economica. Pe de alta parte, inseamna sa nu mai introducem impozite suplimentare in perioada crizei sau in anii de relansare economica.”

Conferentiar universitar la Academia de Studii Economice, Cosmin Marinescu este fondatorul cursului de Economie Institutionala din cadrul ASE Bucuresti si coordonator al Centrului pentru Economie si Libertate – ECOL.

„As formula si o problema de principiu. In toti acesti 25 de ani de tranzitie si de reforme, nici un guvern ori program de guvernare nu a coborat in profunzimea unei intrebari esentiale pentru economia de piata: ce si cat trebuie sa sustina si sa finanteze guvernul in economia de piata? Cu alte cuvinte, sa prefiguram un anumit model al sistemului educational, un anumit model sanitar si unul de pensii care sa echilibreze in mod just contributia cu retributia. Care este cu adevarat rolul statului intr-o economie de piata pe care Romania si-o doreste”, enunta Cosmin Marinescu in interviul citat.

El este unul dintre autorii volumului "Capitalismul. Logica libertatii", carte premiata cu distinctia „Cartea anului” la Gala Wall-Street.

Astfel, pentru a fi performanta, economia de piata are nevoie de proprietate privata legitima, domnia legii si de stat de drept. „Numai intr-un asemenea context institutional capitalist cred ca poate fi vorba de o economie competitiva si de un sector privat puternic care sa fie autonom fata de puterile politice”, conchide Cosmin Marinescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri