Castigul salarial mediu a scazut in februarie, la 1.731 lei

Castigul salarial mediu a scazut in februarie, fata de prima luna a anului, cu 0,5% (9 lei), la 1.731 lei net, cea mai mare valoare, de 5.151 lei, fiind inregistrata in fabricarea produselor din tutun, iar cea mai mica in hoteluri si restaurante - 999 lei.

"In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile anterioare, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), conform Mediafax.

Cele mai mari scaderi, cuprinse intre 9,5% si 10%, au fost consemnate in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, sau - intre 4% si 5% - in extractia minereurilor metalifere, alte activitati extractive, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii). Cresterile s-au datorat acordarii de prime ocazionale, inclusiv prime anuale sau pentru performante, sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari.

Cea mai semnificativa crestere a fost realizata de producatorii de tigari, care au majorat castigurile angajatilor cu 39,9%. Indicatorii au crescut, de asemenea, in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), intre 10% si 20%, precum si in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intre 4,5% si 8,5%.

"In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-1,6%), respectiv sanatate si asistenta sociala (-1,3%). In administratia publica castigului salarial mediu net a fost in usoara crestere (0,2%) fata de luna ianuarie 2015", mentioneaza INS. Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Citeste si:
Castigul mediu net din Romania a crescut in luna octombrie
Castigul mediu net din...

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri