ING Bank Romania a revizuit in scadere puternica prognoza pentru rata inflatiei din decembrie, de la 2% la minus 0,3%, pe fondul reducerii TVA pentru produsele alimentare, anticipand un impact negativ in prima luna asupra inflatiei de cel putin 2,8%.

"Luand in calcul o rata de transmitere conservatoare (asupra preturilor – n.r.), de 75%, masura fiscala va taia 2,8% din inflatie in iunie. O masura similara aplicata pentru paine a avut o rata de transmitere de circa 95% in prima luna de la introducere", se arata intr-o nota a bancii. Pentru finele anului 2016, ING estimeaza o rata a inflatiei de 0,5%, de asemenea in scadere semnificativa fata de o prognoza initiala de 2,2%, potrivit Mediafax.

Si analistii BCR au redus estimarea pentru inflatia din decembrie 2015, de la 1,7% la 0,1%, anticipand ca reducerea TVA va avea un efect pozitiv asupra consumului intern, in special pentru persoanele cu venituri mici. BCR se asteapta ca efectele scaderii TVA asupra inflatiei sa se diminueze pe termen mediu. "Estimam ca investitorii vor aprecia ca reducerea TVA va avea un impact singular asupra preturilor, dar nu va schimba proiectiile pe termen mediu ale inflatiei", au declarat analistii BCR intr-o scurta nota.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice. El a precizat ca TVA va fi redusa la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica. "Masura a fost posibila pe fondul incasarilor peste estimari la bugetul de stat din primul trimestru, de 3,3 miliarde de lei, generate de masuri fara precedent pentru combatarea evaziunii fiscale si de cresterea economica peste asteptari. Prin urmare, mentinem neschimbata la 1,8% din PIB estimarea privind deficitul bugetar pentru 2015", potrivit ING.

Analistii ING anticipeaza ca reducerea TVA la alimente va avea in acest an un impact negativ asupra bugetului de aproximativ 2,9 miliarde de lei, peste nivelul de 2,44 miliarde de lei estimat de Guvern. In 2016, cand autoritatile vor introduce noi masuri de relaxare fiscala, impactul va echivala cu 1,5% din PIB, ceea ce ar urca deficitul la 3,3%, mult peste tinta de deficit structural agreata cu Uniunea Europeana, de 1%, considera analistii ING, care se asteapta la noi negocieri pe tema deficitului intre Guvern si reprezentantii UE.

Guvernul estimeaza un impact asupra bugetului din 2016 de 5,17 miliarde lei. Pe de alta parte, masurile de relaxare fiscala vor stimula cresterea economica, in special anul viitor. "Am revizuit estimarile de crestere economica la 4,1% pentru 2016, de la 2,9% anterior, si de la 3,1% la 3,3% pentru 2015", se arata in nota ING.

Analistii ING estimeaza ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 2% pana la finele anului viitor, intrucat va considera deflatia rezultata din scaderea TVA ca fiind temporara, dar va mai ingusta coridorul simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara inainte sa inaspreasca, incepand cu anul viitor, controlul asupra lichiditatii de pe piata interbancara.

Potrivit Bancii Transilvania, scaderea TVA va contribui la ajustarea preturilor alimentelor si la atenuarea evaziunii fiscale, insa economistii bancii avertizeaza ca masura ar putea avea un impact mai puternic in economia reala decat cel estimat daca se va reflecta asupra cererii de bunuri si servicii realizate in Romania si mai putin asupra importurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri