Romanii au prins gustul investitiilor din bani europeni, in ultimele luni ale acestui an solicitarile lor pe programul Sapard - de la cateva mii de euro pana la patru milioane de euro - depasind plafonul maxim de 1,4 miliarde de euro.
"Programul Sapard isi arata deja rezultatele benefice pentru mediul rural romanesc, desi linia finala o vom trage abia in 2008, dupa efectuarea ultimei plati. Contrar tuturor asteptarilor, ultimele luni ne-au demonstrat ca romanii si-au format apetitul pentru accesarea fondurilor europene. Acest lucru ne face optimisti pentru absorbtia fondurilor din perioada de post-aderare, perioada in care cred ca proiectele vor deveni mult mai pragmatice si mai orientate spre piata", a declarat pentru Rompres directorul general al Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Dan Gherghelas.

Pana la 31 iulie 2006, cand au fost inchise masurile private destinate dezvoltarii unor afaceri si diversificarii activitatilor din mediul rural, au fost depuse 5.301 proiecte, in valoare totala de 1,66 miliarde de euro, dintre care 3.883 de proiecte, valorand 1,18 miliarde de euro, au fost declarate eligibile.

Potrivit datelor APDRP, proiectele cu valoarea cea mai mare au fost depuse la Sapard pe masura 1.1 - "imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", a caror plafoane erau cuprinse intre 30.000 si 4 milioane euro.

Din cele 740 de proiecte depuse, cu o valoare totala eligibila de 1,165 miliarde euro, au fost contractate pana in prezent aproximativ 26 de proiecte cu o valoare maxima de patru milioane de euro. Un astfel de proiect reprezinta investitia pentru infiintarea unui abator de bovine in comuna sieu-Magherus din judetul Bistrita-Nasaud, beneficiarul fiind SC Agro-Invest Prod SRL.

Pe de alta parte, au existat si sase solicitari pe valoarea minima de 5.000 de euro, pe masura masura 3.4, "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative"a caror plafoane de finantare sunt situate intre 5.000 euro si 200.000 euro, respectiv 500.000 pentru acvacultura.

Cu 5.000 de euro de la Sapard, Asociatia Familiala Popa Daniel & Liliana, a infiintat o ferma apicola in satul Poieni, comuna Beriu din judetul Hunedoara.

Investitiile realizate pana acum cu fonduri nerambursabile Sapard pot fi cuantificate prin infiintarea a 20.000 de noi locuri de munca pentru populatia din mediul rural, din care aproape jumatate (8.000) au fost ocupate de femei.

De asemenea, dezvoltarea sociala a satelor a fost asigurata si prin investitiile Sapard facute pentru modernizarea infrastructurii rurale, programul finantand in acest moment 604 proiecte, in valoare de peste 550 de milioane de euro. Aceste proiecte au ca scop modernizarea de drumuri comunale, alimentari cu apa potabila si retele de canalizare.

Potrivit datelor APDRP, prin Programul Sapard au fost achizitionate pana la inceputul acestui an 2.467 tractoare, combine si alte echipamente agricole care deservesc circa 181.140 hectare, dar si 53 de instalatii de irigat pentru o suprafata de 3.412 hectare si 34 de instalatii pentru procesarea complexa a furajelor la animale.

Investitiile Sapard s-au concretizat si prin construirea a 295 de grajduri si sere pe aproape 915 ha, fiind achizitionate si 1.745 de capete de animale cu valoare genetica ridicata din care 1.250 de oi si capre, 325 de vaci de lapte si 170 de porci. Nu in ultimul rand, programul Sapard a contribuit la infiintarea a 23 de plantatii agricole - 10 pomicole si 13 viticole - pe o suprafata de 626 ha.

APDRP primeste lunar 5.000 de solicitari de informatii privind accesarea Programului Sapard, dintre acestea aproximativ 70% doresc informatii despre ce investitii se pot face prin Sapard, circa 25% solicita informatii concrete tehnice despre intocmirea proiectului Sapard si doar patru% au fost solicitari de informatii care privesc diferite investitii care nu se pot realiza prin Sapard (infiintare de spitale, cabinete stomatologice, cofetarii, scoli in mediul rural etc.).

Potrivit datelor APDRP, mai putin de 1% sunt solicitari "trasnite" care nu au nicio legatura cu Sapard sau cu domeniile pe care le finanteaza programul UE. Printre acestea se numara solicitarea unei persoane in judetul Buzau privind aprobarea unei cereri de finantare pentru construirea unui centru de masaj oriental. Conform proiectului, beneficiarii acestui centru pot primi un masaj complet in stil oriental, in timp ce asculta o muzica relaxanta specifica acestui gen de activitate. Oficialii Sapard au precizat ca in proiect nu se specifica daca vor beneficia de acest centru de masaj si locuitorii din mediul rural.

La fel de bizara a fost solicitarea repetata a unei persoane din judetul Mehedinti, care dorea fonduri europene pentru deschiderea unui salon de relaxare.

De asemenea, mai multe persoane au solicitat fonduri Sapard pentru cresterea lipitorilor, a viperelor dar mai ales a viermilor - si nu a celor de matase.

"Ferma de viermi poate produce o cantitate suficienta de viermi pentru toti cei care doresc sa pescuiasca in Dunare", a precizat solicitantul acestei cereri de finantare din orasul Tulcea.

Potrivit APDRP, cea mai interesanta cerere a fost unui persoane din Focsani care solicita in mod expres achizitionarea de catre APDRP a doua masini, un Mercedes si un Porche Boxer, care sa fie livrate la poarta casei personale. Cu toate ca Agentia i-a comunicat ca Programul Sapard nu poate finanta astfel de achizitii, persoana respectiva a trimis trei astfel de solicitari.

In schimb, agentia a aprobat finantarea unui proiect, in valoare de aproape 250.000 de euro, pentru infiintarea unei ferme de struti africani in satul Arcalia, comuna sieu Magherus, judetul Bistrita-Nasaud si a unei plantatii de capsuni in tunel protejat in suprafata de 3.000 mp, cu o valoare de 30.832 euro. APDRP a declarat neeligibile 128 de proiecte depuse pe cele trei masuri private, din care pe masura 1.1 - 33 proiecte, 29 proiecte pe 3.1 si cele mai multe - 66 de proiecte - pe masura 3.4.

Pentru solutionarea avalanselor de proiecte depuse la APDRP, numarul angajatilor a crescut de la 151 in anul 2002, la lansarea Programului, la 186 angajati, la sfarsitul anului 2003, in decembrie 2004 existand un personal de 316 oameni. Sfarsitul anului 2005 a gasit institutia cu 476 de angajati, ajungandu-se ca in iulie 2006 Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sa dispuna de 1.262 de oameni. Dintre acestia 207 sunt la sediul central, iar restul de 1.055 la nivel regional si judetean.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri