Romania are cel mai redus nivel de impovarare fiscala din Europa si unul dintre cele mai mici din lume, insa raportat la media tarilor emergente cu venituri scazute guvernul colecteaza printre cele mai mari taxe, potrivit unui studiu al firmei britanice de consultanta UHY Hacker Young.

Cu un nivel de impovarare fiscala de 18% din produsul intern brut (PIB), Romania se situeaza pe pozitia 41 din 53 de state in functie de valoarea taxelor colectate de autoritati, avand un regim fiscal mult mai primitor comparativ cu media globala, de 27,8% din PIB, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste Europa, ponderea taxelor platite de companii si populatie in Romania este sub media din regiunea centrala si de Est, de 25,9% din PIB. Nivelul mediu de taxare in vestul Europei atinge 38,9% din PIB. Economiile din Europa de Est si din Balcani se concentreaza pe dezvoltarea sectoarelor industriale si prelucratoare, oferind taxe si costuri mai mici decat cele din centrele industriale traditionale din Vest, se arata in studiu.

"De exemplu, Romania a beneficiat anul trecut de o crestere economica de 2,8%, in principal pe fondul avansului din industrie si comunicatii. Statul devine un centru tot mai cautat pentru industria auto, iar companii precum Daimler, Ford si Draexlmaier au ales in ultimii ani Romania in detrimentrul Germaniei pentru a deschide noi fabrici," a spus Roy Maugham, sef department taxe in cadrul biroului din Londra al UHY Hacker Young.

Desi Romania ofera investitorilor cel mai bland regim fiscal din Europa, la nivelul statelor emergente cu venituri mici, precum Egipt, Croatia, Guatemala, Peru, Malaysia, sau Bangladesh, gradul de impovarare fiscala este superior mediei, un nivel mai ridicat de taxare inregistrandu-se doar in Croatia (19% din PIB).

Citeste si:
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti
Romania a trimis la Comisia...

Media taxelor colectate de tarile cu venituri mici este de 15,1% din PIB. Grupul economiilor emergente cu un PIB scazut este format din Romania, Croatia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Porto Rico, Guatemala, Egipt, Bangladesh, Peru, Singapore, Malaysia, Argentina, Uruguay, Jamaica si Barbados.

Studiul intocmit de UHY Hacker Young arata ca Danemarca are cel mai ridicat regim de taxare din lume, de 48,6% din PIB, urmata de Franta (45% din PIB), Belgia (44,6% din PIB), Finlanda (44% din PIB), Suedia (42,8%) si Italia (42,6%).

La polul opus, firmele si populatia din Nigeria platesc cele mai mici taxe, de 1,6% din PIB, urmate de cele din Emiratele Arabe Unite (2,7% din PIB), Porto Rico (7,6% din PIB) si Egipt (10,3% din PIB).

Citeste si:
Trafic din ce in ce mai intens. Vom depasi 9 MIL. de masini in Romania
Parcul auto din Romania va...
Sursa foto: Tax/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce taxe turistice ai de platit cand iti faci concediul in Europa