Romania a inregistrat anul trecut al treilea cel mai scazut deficit bugetar din Uniunea Europeana, de 1,5% din PIB, dupa Lituania si Letonia, potrivit datelor publicate marti de Eurostat, in timp ce doar Danemarca, Germania, Estonia si Luxemburg au consemnat excedent bugetar.

Eurostat noteaza ca veniturile guvernamentale ale Romaniei au reprezentat 33,4% din PIB anul trecut, in timp ce cheltuielile s-au situat la 34,9% din PIB. Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,8% in termeni reali fata de 2013, la 666,637 miliarde de lei, potrivit Institutului National de Statistica, citat de Mediafax.

La nivelul UE, deficitul bugetar s-a situat la 2,9% din PIB, in conditiile in care 12 state membre au inregistrat un deficit de peste 3% din PIB. Cipru a consemnat cel mai ridicat deficit ca procent din PIB din UE anul trecut, de 8,8%, in spatele sau pozitionandu-se Spania (5,8%), Croatia si Marea Britanie (ambele 5,7%).

La polul opus s-au situat tarile care au inregistrat excedent bugetar, clasamentul fiind condus de Danemarca (1,2%), urmata de Germania (0,7%), Estonia si Luxemburg (ambele 0,6%). Datele Eurostat arata ca datoria guvernamentala a Romaniei s-a situat la 39,8% din PIB in 2014, a patra cea mai scazuta valoare la nivelul UE.

Estonia a consemnat cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale ca procent din PIB din UE, de 10,6%, fiind urmata de Luxemburg (23,6%) si Bulgaria (27,6%). La nivelul UE, datoria guvernamentala din 16 state s-a ridicat la peste 60% din PIB-ul tarilor respective anul trecut, cel mai inalt nivel fiind inregistrat in Grecia (177,1%), Italia (132,1%) si Portugalia (130,2%).

Datele prezentate de Eurostat se bazeaza pe primele cifre raportate in acest an de statele membre pentru perioada 2011-2014, in scopul aplicarii procedurii de deficit excesiv, biroul oficial de statistica al UE aratand ca are retineri in ceea ce priveste calitatea unora dintre informatiile furnizate de Bulgaria si Portugalia. Datele sunt calculate conform criteriilor ESA2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri