Majorarea preturilor si tarifelor la utilitati, incepand cu data de 1 aprilie, este o masura nejustificata in actualele conditii si ea va afecta grav mediul de afaceri romanesc, considera patronatele. Potrivit lui Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania (UNPR), "consecinta imediata a unei astfel de masuri luate de neprofesionisti va fi crearea unei confuzii pe piata si scumpirea produselor". Pentru a evalua impactul acestor masuri luate de guvern, UGIR 1903 a comandat un studiu de impact, iar rezultatele lui sunt departe de a fi imbucuratoare.

Realizatorii lui, membrii Grupului de Economie Aplicata (GEA), sustin ca efectele scumpirii utilitatilor vor fi diminuarea valorii adaugate brute cu 4,3% in industria prelucratoare si un spor inflationist estimat la 5,8% care va duce cel mai probabil la ratarea tintei de inflatie pentru acest an. In cadrul industriei prelucratoare, cele mai afectate ramuri industriale ar urma sa fie industria chimica si de fibre sintetice, unde valoarea adaugata bruta se va diminua cu 11,6%, industria metalurgica si siderurgica, unde caderea va fi de 7,8%, si industria materialelor de constructii, unde reducerea va fi de 3,11%. In timp ce toata economia romaneasca ar avea de pierdut de pe urma unei astfel de masuri, singurele ramuri care ar avea de castigat sunt cele de producere si distributie a utilitatilor (energie electrica, termica si gaze), care vor inregistra o crestere a valorii adaugate de 2,3%. Reprezentantii UNPR si UGIR 1903 s-au aratat nemultumiti si de faptul ca Executivul, desi ar fi avut obligatia sa se consulte si cu mediul de afaceri la luarea unei astfel de decizii, nu a facut-o, iar Consiliul Concurentei a preferat sa nu se amestece, cu toate ca avea aceasta obligatie pentru ca este vorba despre monopoluri. In consecinta, oamenii de afaceri reuniti in UNPR si UGIR 1903 iau serios in calcul varianta de a actiona in justitie Consiliul Concurentei pentru nerespectarea obligatiilor asumate prin lege.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri