Toate scutirile vamale acordate prin diverse acte normative vor fi eliminate incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru ca se va aplica legislatia comunitara in domeniul vamal, potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului de Finante
Romania va avea, de la 1 ianuarie 2007, obligatia de a respecta regulamentele comunitare, iar orice alta facilitate fiscala suplimentara va fi abrogata. Totodata, Romania se va retrage din orice acord de liber schimb incheiat cu parti terte si va respecta numai intelegerile agreate de Uniunea Europeana.

De la 1 ianuarie 2007, nu vor mai fi acordate scutiri de la plata taxelor vamale pentru investitiile cu impact direct in economie, care reprezinta utilaje tehnologice, echipamente, instalatii, aparate de masura si control, produse de software cu o valoare de peste de un milion de euro. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, facilitatile pentru astfel de investitii distorsioneaza concurenta, defavorizandu-i pe micii intreprinzatori care nu au resurse sa cumpere tehnologii scumpe din import.

Importurile de echipamente, utilaje, materii prime realizate pentru realizarea Unitatii 2 de la centrala nucleara de la Cernavoda, precum si pentru modernizarea aeroportului international Bucuresti-Otopeni nu vor beneficia de scutiri de la taxele vamale.

Bunurile aduse in Romania de catre persoanele care isi schimba resedinta sau care vin in tara in urma casatoriei cu un cetatean roman nu vor mai fi scutite de la plata taxelor vamale timp de un an, asa cum prevede actuala legislatie. De asemenea, donatiile primite de catre organizatiile filantropice sau de caritate si mostenirile nu vor mai fi exceptate de la plata.

Potrivit proiectului, va fi eliminata facilitatea acordata firmelor care isi transfera activitatea dintr-o alta tara. Astfel, nu vor mai fi scutite de la plata taxelor vamale pentru bunurile de capital sau echipamentele importate in Romania de catre o societate, cu acest prilej.

Bunurile mobile, precum autoturismele, intrate in tara in baza unui contract de leasing, nu vor mai exonerate de la plata taxelor vamale pe durata contractului, potrivit reglementarilor in vigoare. O alta categorie de bunuri scutite de la plata taxelor vamale vizata este cea a echipamentelor si aparaturii sportive destinate loturilor nationale si olimpice ale Romaniei.

Proiectul de ordonanta abroga o serie de articole din mai multe acte normative privitoare la participarea Romaniei la diverse obiective de investitii atat din tara, cat si din afara granitelor, cum ar fi combinatul de Krivoi Rog din Ucraina, termocentrala de la Cao Cun din China sau combinatul de la Las Camariocas din Cuba.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri