Intreaga economie romaneasca va avea de pierdut in urma cresterii preturilor la utilitati, releva un studiu de impact realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA) comandat de Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR-1903. Una dintre influentele negative va fi sporirea inflatiei cu 5,8%, fapt care ar contribui la ratarea tintei de 7% prevazuta pentru acest an. Mai exact, o crestere simultana a preturilor la utilitati ar conduce la o inflatie suplimentara de 7,7% pentru preturile reglementate si de 5,2% pentru cele nereglementate, ceea ce inseamna o inflatie suplimentara medie de 5,8%, se arata in analiza GEA."Pare un nivel foarte mare.

Ar putea exista si modalitati de ajustare prin elasticitatea consumului si aprecierea si mai puternica a cursului de schimb care ar ieftini importurile de materii prime pentru sectoarele de utilitati", a declarat Liviu Voinea, unul dintre realizatorii studiului. Insa aprecierea leului va afecta si mai mult exporturile, care ar continua sa se adauge efectelor negative ale cresterii preturilor la utilitati.

Cresterea preturilor incepand cu aprilie va conduce si la scaderea valorii adaugate in toate ramurile economiei, cu exceptia celor trei ramuri direct beneficiare (energia electrica, termica si gaze) care vor avea cresteri de valoare adaugata de 2,3%.

Pe ansamblu, industria prelucratoare isi va diminua valoarea adaugata bruta cu 4,3%, precizeaza studiul. Cele mai afectate ramuri vor fi industria chimica, unde valoarea adaugata bruta va scadea cu 11,6%, metalurgia si siderugia (-7,8%), industria producatoare de materiale de constructii (-3,11%), industria sticlei (-2,5%). Cele mai putin afectate vor fi transporturile (-0,6%), tranzactiile imobiliare (-0,7%), agricultura (-0,3%), comertul (-0,2%), sectorul bancar (-0,2%) si serviciile turistice (-0,8%). Liviu Voinea a afirmat ca este posibil ca aceste ramuri sa isi diminueze ponderile pe care le au in ansamblul economiei, ca raspuns de tipul "adaptare defensiva". In timp ce toate aceste sectoare vor intra in restructurari, cele trei domenii beneficiare vor deveni mai atractive pentru investitori. Ca un exemplu in ceea ce priveste efectele negative, Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), a afirmat ca materialele de constructii se vor scumpi cu aproape 10%.

Patronatele vor sa dea statul in judecata

Reprezentantii patronatelor din Romania isi manifesta ingrijorarea fata de impactul pe care il va avea cresterea tarifelor la utilitati. "Creste artificial rentabilitatea sectorului energetic, sacrificand celelalte ramuri si niveluri de trai ale populatiei", afirma reprezentantii UGIR-1903. De asemenea, se reflecta slaba capacitate de negociere a statului cu institutiile internationale, considera acestia. Marian Milut sustine ca decizia cea mai buna pe care o pot lua patronii romani, este ca in acest an sa nu-si ridice dividendele, ci sa investeasca.

Milut a mai spus ca Romania are cea mai energofaga economie europeana. Conform raportului "Romania si Agenda Lisabona-2004", Romania consuma 1.154 kilograme de combustibil la 1.000 de euro pe PIB, iar in Uniunea Europeana, se inscrie intr-o marja intre 125 kilograme si 341 kilograme.

In aceste conditii, UGIR-1903 propune amanarea cu trei luni a hotararii de majorare a preturilor la utilitati. In caz contrar, patronatele vot actiona in judecata institutiile reponsabile pentru introducerea acestei masuri. UGIR-1903 mai propune crearea unui Consiliu Patronal National de reprezentare care sa reuneasca toate confederatiile patronale existente in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri