Incadrarea in tinta de deficit bugetar in termeni ESA stabilita pentru anul acesta prin programul de convergenta, de 1,45% din PIB, nu prezinta "emotii" pentru Guvern, intrucat situatia dupa primele trei luni este foarte buna, cu un excedent de 0,69%, a afirmat secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Enache Jiru.

"Nu sunt emotii pentru anul acesta in privinta deficitului bugetar. Situatia la trei luni este chiar foarte buna. De la un program care prevedea un deficit de 0,65%, avem un excedent de 0,69%. Intr-adevar, ceea ce observam in evolutia comportamentului fiscal este nerealizarea investitiilor", a afirmat marti Jiru, intr-o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, potrivit Mediafax.

Programul de convergenta aprobat miercuri de Guvern prevede o tinta de deficit bugetar de 1,45% din PIB in termeni ESA, din care 0,25 puncte procentuale reprezinta ajustorul pentru confinatarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene. Tinta de deficit structural a fost stabilita la 1,25%, din care 0,25 puncte ajustor pentru fonduri europene.

Jiru a amintit ca, desi anul trecut Romania avea o tinta de deficit de 2,2% din PIB, a ajuns la o realizare de 1,5%, raportat la o medie in zona euro de 2,2% si de 2,9% la nivelul statelor Uniunii Europene. Pentru acest an, estimarea pentru cresterea economica este de 3,2%, iar pentru 2016 Guvernul preconizeaza 4%.

Citeste si:
Deficitul bugetar al Romaniei se va inrautati in 2016
CE: Deficitul bugetar al...
Sursa foto: Monede/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dumitru: Sa nu repetam greselile altora prin masurile din Codul Fiscal