Mai multi retaileri au anuntat, marti, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, Ministerului Finantelor Publice, ANPC, ANSV si Consiliului Concurentei, ca vor afisa, de la 1 iunie, atat preturile cu TVA vechi de 24%, cat si pe cele noi cu 9%.

"De la 1 iunie, multe magazine vor afisa atat pretul cu TVA redus la alimente, cat si pe cel vechi de 24% pentru a putea fi vazuta diferenta" a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Constantin a spus ca saptamana viitoare ar putea prezenta un raport in care sa arate evolutia preturilor la alimente de cand a fost anuntata scaderea TVA de la 24% la 9%, potrivit Mediafax.

"INS a prezentat cateva date privind evolutia preturilor, insa acestea sunt pana la 10 aprilie, deci nu este ceea ce cautam. Saptamana viitoare e posibil sa avem date de la Statistica pentru a vedea daca au existat fluctuatii de pret. In continuare vom stabili daca au existat practici incorecte. Activitatea de baza, in perioada urmatoare va fi pe cei de la Statistica, pe cei de la Consiliul Concurentei, dar este extrem de importanta si activitatea celor de la ANPC, Ministerul de Finante, ANSV, care vor fi permanent in piata pentru a vedea eventualele practici. In perioada urmatoare, analiza va continua in functie de informatiile care ne vin de la Institutul National de Statistica. Una dintre masuri, care a fost luata de un lant de magazine, a fost aceea de a ingheta preturile. Cred ca este o masura foarte buna, dar sunt si exemple mai putin bune fata de transparenta", a completat Constantin.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat ca va prezenta saptamana aceasta o situatie a controalelor efectuate in magazine, dupa ce s-a anuntat reducerea TVA la alimente.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Ministerului Finantelor Publice, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, Consiliului Concurentei, producatorilor si retailerilor au participat, marti, la sediul MADR, la o intalnire in cadrul careia s-a discutat despre reducerea TVA la 9%.

Citeste si:
Nestle introduce eticheta nutritionala Nutri-Score in cinci tari UE
Nestle introduce eticheta...

Presa a relatat ca mari lanturi de magazine ar fi majorat preturile la diferite alimente cu pana la 30%, in ultimele doua saptamani, inainte de reducerea TVA la noua la suta la produsele alimentare, programata incepand cu luna iunie. Reteaua Profi a redus TVA la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplica masura obligatorie de la 1 iunie, a anuntat, marti, compania.

Sursa foto: defotoberg / Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Producatorul de conserve Vascar deschide doua noi magazine proprii