28 August 2006

Peste 3,5 miliarde de euro pentru pregatire profesionala la standarde europene

Peste 900 de mii de persoane vor beneficia, dupa integrare, de pregatire profesionala, astfel incat angajatii romani sa poata concura cu cei din UE, instruirea costand peste 3,5 miliarde de euro, informeaza ultimul numar al buletinului de integrare europena al guvernului, dat publicitatii duminica.

"Este o investitie pe termen lung, iar profitul va consta in pregatirea de care vor beneficia 900.000 de persoane pentru a-si gasi locul de munca adecvat", se arata in materialul elaborat de executiv. Din suma totala de 3,5 miliarde de euro care va fi investita in pregatirea profesionala, 3,05 miliarde provin de la Uniunea Europeana, prin Fondul Social European, iar Romania va contribui cu 538 de milioane de euro.

Instruirea va permite, pana in 2015, integrarea pe piata muncii a celor 900 de mii de persoane, prin cresterea nivelului educatiei si al pregatirii profesionale, promovarea antreprenoriatului, facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii sau prin integrarea sau reintegrarea pe piata muncii a persoanelor care nu au un loc de munca, inclusiv a celor din mediul rural.

Programul va fi aplicat in licee, universitati, centre si institute de cercetare, camere de comert si industrie, la nivelul autoritatilor locale, al asociatiilor sindicale sau al patronatelor. Organizatiile cu profil economic, organizatiile neguvernamentale si firmele din domeniul resurselor umane care doresc sa se implice in acest proiect pot depune cereri de finantare fie individual, fie in consortii.

Astfel, pot aplica licee, universitati, furnizori de formare profesionala acreditati, centre si institute de cercetare, structuri si agentii in coordonarea sau subordinea Ministerului Economiei si Comertului, intreprinderi, organizatii sindicale sau patronale, autoritati locale, asociatii profesionale, camere de comert si industrie, structurile centrale, judetene si locale ale Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca. Proiectele depuse vor fi selectate, printre altele, in functie de capacitatea financiara a solicitantului, de gradul de relevanta, de coerenta proiectului, de eficienta preconizata si de raportul dintre cost si eficienta.

De aplicarea si coordonarea acestui proiect se vor ocupa Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si o serie de organisme din cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Selectarea institutiilor si firmelor care vor derula proiecte de pregatire a fortei de munca a fost deja lansata de



Citeste si