Romanii vor beneficia de sumele alocate de UE imediat dupa aderare, daca, pana la finele lui 2006, vor fi infiintate institutiile responsabile cu gestionarea banilor comunitari, reiese din ultimul numar al buletinului de integrare europeana al guvernului.

Planul de Actiune care urmeaza sa fie pus in practica pentru ca Romania sa beneficieze de primii bani europeni imediat dupa aderare a fost elaborat de un grup de lucru infiintat in luna mai. Grupul de lucru a reunit reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare, partenerii sociali din Consiliul Economic si Social, asociatiile alesilor locali, organizatiile societatii civile, mediul academic, mass-media si membrii ai executivului.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice si Autoritatile de Management vor incheia parteneriate cu bancile, astfel incat Romania sa dispuna de fondurile necesare cofinantarii proiectelor. Autoritatile de Management vor lansa, totodata, campanii de informare pe tema accesarii si gestionarii fondurilor europene.

Autoritatile de Management sunt institutiile care vor elabora modalitatea de realizarea a proiectelor, astfel incat acestea sa indeplineasca conditiile necesare pentru obtinerea finantarii, iar organigramele lor vor fi definitivate pana in octombrie 2006.