Cresterea PIB la sfarsitul anului comparativ cu 2005 va fi de aproximativ 6%, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza. Sectorul constructiilor si respectiv cel al serviciilor vor fi in continuare principalele generatoare de crestere economica. Astfel valoarea adaugata bruta la nivelul constructiilor este estimata a creste cu 12% in timp ce serviciile vor inregistra un avans anual de 6,6%. La nivelul exporturilor, contributia la cresterea reala a Produsului Intern Brut va inregistra o valoare negativa situata la 3,8%, potrivit CNP. In privinta evolutiei cursului de schimb Comisia anticipeaza o paritate medie anuala de 3,55 lei pentru un euro fata de 3,62 lei la finalul anului 2005. Cresterea consumului va avea de asemenea o contributie importanta la cresterea PIB.

Exporturile se duc la vale

La sfarsitul anului, balanta comerciala (exporturi FOB-importuri CIF) va inregistra un sold negativ de 13,12 miliarde euro, reiese din datele CNP. Comparativ cu finalul anului 2005 deficitul balantei comerciale ar inregistra o crestere de aproximativ 3 miliarde euro de la 10,3 miliarde euro. Din perspectiva contributiei la formarea PIB exporturile vor inregistra o valoare negativa de 3,8 procente. In semestrul I 2006, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 4,17 miliarde euro, mai mare cu 40,2 la suta decat cel din perioada similara a anului anterior, precizeaza un comunicat al Bancii Nationale. Ascensiunea deficitului a avut loc, mai ales pe seama adancirii deficitului comercial. Astfel, diferenta dintre importuri si exporturi a atins , in primul semestru 4,3 miliarde lei. Capitolul transferuri curente a inregistrat un excedent de 1,5 miliarde euro, in usoara scadere fata de primul semestru al anului trecut.

Crestere remarcabila in constructii

Activitatea de constructii a avut o crestere mai mult decat remarcabila in primul semestru, determinand o majorare cu 20,4% a valorii adaugate brute, datorata in primul rand lucrarilor de constructii noi care au crescut cu 23,3%, precizeaza CNP . Aceasta evolutie este cu atat mai semnificativa cu cat s-a inregistrat intr-o perioada cu conditii climatice mai putin propice activitatii de constructii. Pentru sfarsitul anului Comisia estimeaza o crestere a valorii adaugate brute comparativ cu 2005 de aproximativ 12 procente.

Potrivit CNP, constructiile au devenit sectorul cel mai dinamic; cresterea in volum a lucrarilor de constructii fiind pe cinci luni de 15,8%, comparativ cu numai 2,2% in primele cinci luni din 2005. Lucrarile de constructii noi si lucrarile de intretinere si reparatii curente au fost cu 17,2% si, respectiv, 19,1% mai mari decat in perioada corespunzatoare din 2005. Pe de alta parte Consumul individual efectiv al populatiei a crescut cu 10,9%, avand o tendinta de scadere a cresterii (12,2% in trimestrul I 2004 si 12,5% in trimestrul I 2005). Majorarea s-a datorat, in mare masura, cresterii volumului cumpararilor de marfuri de 20,4%. Contributia consumului individual al populatiei la cresterea reala a PIB s-a redus cu 1 procent (9,2 procente fata de 10,3 procente in trimestrul I 2005). Pentru finalul anului Comisia estimeaza o crestere medie a consumului de aproximativ 7,2%.

Nu suntem in grafic

Anand Seth, directorul BM pentru Europa Centrala, considera ca doar un avans economic anual de peste 8% ar duce Romania la nivelul UE peste 10-15 ani. El a atras insa atentia ca avansul Produsului Intern Brut trebuie obtinut in contextul unei stabilitati macroeconomice. "Nivelul saraciei din Romania este inca mare. Fara o crestere economica potrivita, nivelul saraciei va continua sa ramana ridicat", a spus Seth. Oficialul Bancii Mondiale considera ca sectorul privat va avea o contributie semnificativa la impulsionarea dezvoltarii, iar flexibilitatea pietei muncii si procesul de reducere a inflatiei se vor numara printre parghiile fundamentale ce vor contribui la cresterea economica, esentiala pentru o reducere a saraciei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri