Agentia Nationala de Reglementare in Energie este "artagoasa" in incercarea de intrare pe zona de politici publice in domeniul energetic, un rol pe care nu ar trebui sa il aiba, a declarat, marti, la conferinta "Mediafax Talks about Energy", fostul ministru al energiei Razvan Nicolescu.

"Din punct de vedere numeric (ANRE, n.r.) sta extrem de bine. Angajatii ANRE ca numar depasesc reglementatorul belgian si olandez impreuna. Salarizarea este excelenta. Nu pot sa nu remarc, in ultimul timp, un ANRE destul de artagos in a incerca sa intre pe zona de politici publice in domeniul energetic, rol pe care ar trebui sa nu-l aiba. ANRE trebuie sa aiba suficienta independenta sa reuseasca sa reglementeze piata", a spus Nicolescu, in prezent executive lead advisor al Deloitte.

Razvan Nicolescu este de parere ca ANRE a inregistrat un nivel scazut in ceea ce priveste realizarea programului anual de reglementare. "In acelasi timp, indicatorul de performanta dupa care se masoara activitatea oricarei autoritati de reglementare din domeniul energetic este cat la suta din programul anual de reglementare este realizat. Daca aplicam aceasta metoda pe anii trecuti, vom realiza ca e destul de scazut. Pe de alta parte, tot felul de decizii stranii, cum a fost cel in cazul Electrica, statul merge, promite investitorilor, impreuna cu cei de la ANRE, un anumit nivel de investitii acceptate, apoi se schimba regula jocului, iar investitorii nu mai inteleg nimic", a completat Nicolescu.

Fostul ministru a afirmat ca nivelul de salarizare din Ministerul Energiei este unul redus, iar acest lucru face ca angajatii din sectorul public sa fie demotivati.

"In Romania este foarte mult de facut pe zona de guvernanta in sectorul energetic. La Ministerul Energiei este un grup de oameni care are salarii undeva la 900-1.000 de lei pe luna, care sunt absolut de demotivati, care nu au foarte multa dorinta de schimbare. Atat timp cat administratia nu va incepe sa lucreze, va fi extrem de greu pe tot ce inseamna zona de colectiv, zona de guvernanta. Fara o reforma profunda a administratiei, pana cand nu se va ajunge la un nivel de salarizare decent, va fi greu si vom discuta aceleasi teme", a subliniat Nicolescu.

El a mai spus ca Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale e o institutie cu oameni foarte prost platiti, extrem de redusi din punct de vedere numeric, care nu pot organiza noi runde pentru alocarea de licente de explorare. Razvan Nicolescu a mai anuntat ca la finalul anului ii va expira mandatul de presedinte al Agentiei Europene de Reglementare in Energie si ca nu va candida pentru un nou mandat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri