Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, indeamna deponentii la banci sa se uite mai degraba la dobanda reala, care reprezinta diferenta intre dobanda nominala si rata inflatiei, aratand ca aceasta este mai mare in prezent decat in urma cu cativa ani, cand inflatia era ridicata si aproape anula castigul, conform Mediafax.

"Ar trebui sa-i indemnam pe deponenti sa se uite la dobanda reala, nu la cea nominala. Acum cativa ani, cand dobanda nominala se invartea intre 6-7%, inflatia era tot pe acolo, diferenta intre dobanda nominala si rata inflatiei dadea o rata reala a dobanzii de circa 1%. Acum avem rata nominala intre 1%-1,5%, inflatia a coborat sub 1% si tinde sa fie negativa pentru cateva luni, poate chiar trimestre, iar castigul real se mentine, s-ar putea sa fie mai mare dobanda reala fata de acum cativa ani", a afirmat marti Isarescu la conferinta "Viitorul modelelor de business bancar", organizata in cadrul evenimentelor dedicate aniversarii a 135 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei.

El a punctat ca face o invitatie la "realism", la o citire cu atentie a cifrelor.

Totodata, el a mentionat ca politica de comisioane practicata de banci ar trebui sa evite descurajarea depunerilor.

"Inca avem o problema cu comisioanele, care sunt mari, un comision de 0,5%-1% pentru o operatiune bancara se simte. Nicio banca nu ar trebui sa traiasca momentul cand deponentul zice: de ce sa-mi tin banii in banca, sa plec cu mai putin acasa? Este un indemn la realism si trebuie sa va spun ca noi, Banca Nationala, suntem preocupati de reducerea comisioanelor. Am luat masuri cu vorba buna, cu moral suasion sa reducem comisioanele, mai ales pe zona platilor de mare valoare", a spus Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca nu mai exista niciun fel de motivatie ca platile in Romania sa coste mai mult decat in Europa.
"Trebuie sa facem un efort mai mare pentru a obisnui publicul cu rata reala a dobanzii, diferenta dintre rata nominala si rata inflatiei. Nu trebuie sa lasam publicul intr-o confuzie, nu este sanatoasa", a conchis seful BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri