Romania a avut dupa patru luni din acest an un excedent bugetar de 6 miliarde de lei (1,35 miliarde euro), reprezentand 0,85% din Produsul Intern Brut (PIB), in crestere fata de cel raportat la finele lunii martie, potrivit datelor anuntate de Ministerul Finantelor Publice.

Pe primele trei luni, excedentul a fost de 4,89 miliarde lei. In primele patru luni din 2014, bugetul a inregistrat un deficit de 1,88 miliarde lei. In ianuarie-aprilie 2015, veniturile au fost de 76,03 miliarde lei (10,9% din PIB), cu 12,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, dupa incasari mai mari din TVA (cu 20%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (30,9%) si accize (4,1%), potrivit Mediafax.

Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut cu 0,3% fata de anul anterior, reflectandu-se atat masura de reducere cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si cresterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte a cotei de contributie catre pilonul II de pensii, noteaza Finantele.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 4,26%, in timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,3%. Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 70,1 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 0,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,5 puncte ca pondere in PIB.

In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri semnificative la bunuri si servicii (-5,5%) si subventii (-1,8%). Cea mai mare diferenta s-a inregistrat la dobanzi (-17,7%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 5,3 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

Consiliul Fiscal trage un...
Citeste si: Consiliul Fiscal trage un semnal de alarma in legatura cu bugetul


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si