Statul va cofinanta, dupa integrarea in Uniunea Europeana, proiecte de investitii cuprinse intre 200.000 de euro si 1,5 milioane de euro, sub forma unui ajutor de stat pentru firmele mici si mijlocii (IMM), informeaza ultimul buletin de integrare europeana elaborat de guvern.

Potrivit buletinului de integrare "EU-RO Newsletter", vor fi finatate investitii din industria extractiva de produse neenergetice si constrcutii, care au ca scop crearea de noi unitati sau extinderea celor existente, diversificarea productiei sau extinderea capacitatilor productive, modernizarea utilitatilor sau achizitionarea de brevete. Bunurile achizitionate trebuie sa fie noi, iar proiectele de investitii trebuie sa se desfasoare pe teritoriul Romaniei.

Un alt tip de sprijin financiar se va acorda printr-o schema de ajutor pentru proiectele de investitii de pana la 200.000 de euro, adresat firmelor mici si mijlocii din aceleasi domenii, dar care trebuie sa respecte conditii identice ca si intreprinderile cu proiecte mai mari.

Cladirile, terenurile si echipamentele astfel achizitionate, trebuie pastrate in patrimoniul societatii si utilizate pentru derularea operatiunii finantate, in regiunea de dezvoltarea in care se deruleaza aceasta pe perioada finantarii, timp de cel putin trei ani de la data finalizarii proiectului de investitii.Conform acelaisi surse, valoarea estimata a finantarii acordate intreprinderilor mici si mijlocii, este de 580 de milioane de euro, pana in 2013.