Potrivit estimarilor exprimate in luna august 2006 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza, pentru urmatoarele 3 luni, o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.
Tendinta de crestere au fost estimate atat in industrie, constructii, comert cu amanuntul si servicii, informeaza un comunicat emis de Institutul National de Statistica (INS). Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza pentru perioada august - octombrie 2006 o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +23%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cuprinse intre 50 si 249 salariati (sold conjunctural +29%). Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate (scaderea, de la intreprinderile cu 500 salariati si peste, va fi compensata de usoare cresteri la celelalte grupe de intreprinderi). Preturile produselor industriale isi pastreaza trendul ascendent si in perioada urmatoare (sold conjunctural +14%), dar cresterea va fi mai putin intensa fata de cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +17%).

Conform estimarilor din luna august 2006, in activitatea de constructii se va mentine si in urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a volumului productiei (sold conjunctural +25%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +20%). Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza de asemenea o tendinta pozitiva, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +13%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Preturile lucrarilor de constructii vor creste (sold conjunctural +29%), dar cu o intensitate redusa fata de prognoza din luna anterioara (sold conjunctural +39%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +38%). Situatia economica va fi mai buna pentru 38% din opinii, se mentine aproximativ aceeasi pentru 54% dintre repondenti si doar 8% estimeaza o scadere.Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna august a.c. un sold conjunctural pozitiv (+21%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +15%).

Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (91% din opinii).Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+9% sold conjunctural). Preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +30%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (63% din opinii).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +33%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza managerii intreprinderilor mijlocii la care soldul conjunctural a fost de +55%, urmate de intreprinderile mici (1-49 salariati), la care soldul conjunctural a fost de +32%. Conform estimarilor din luna august 2006, cererea de servicii va continua trendul ascendent si in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +34%). Aceasta tendinta este semnalata atat de intreprinderile mari (sold conjunctural +68%) cat si de intreprinderile mijlocii (sold conjunctural +41%).

Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +9%). Dupa opinia managerilor, costurile prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta (sold conjunctural +28%).

Rezultatele studiului au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele au fost efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1533 agenti economici), constructiilor (1108), comertului cu amanuntul (2296) si serviciilor (1967). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de 5% la nivel total sector.

Metoda utilizata pentru obtinerea esantioanelor este cea a sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea si marimea intreprinderii. Pentru obtinerea rezultatelor agregate, raspunsurile obtinute din cercetare sunt ponderate cu variabila de selectie, respectiv numarul de salariati la industrie si constructii si cifra de afaceri la comertul cu amanuntul si servicii. Proportia alternativelor de evolutie (crestere, stabilitate, scadere) reprezinta ponderea intreprinderilor (care au ales alternativa respectiva) in volumul de activitate al sectorului. Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta. Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, beneficiind de contributia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri