Guvernul estimeaza ca Romania poate depasi in 2015, cu un an agricol bun, o crestere economica de 4%, in timp ce pentru anul viitor ar fi fezabila o crestere de 5%, tendinta care va fi mentinuta pentru o perioada mai lunga.

"Cresterea este sanatoasa, vine din industrie si servicii, dar anul acesta si-au revenit si constructiile. Cu un an agricol bun depasim 4% in 2015. La anul devine fezabila o rata de crestere economica de 5%, din nou printre cele mai mari din UE. Cresterea economica de 4-5% se va mentine o perioada mai mare de timp, fiind mai degraba organica, nealimentata de fluxuri de capital speculativ, sustinut de creditare matura, un proces de augmentare insotit de reducerea masiva a ritmului de crestere a datoriei publice, inflatie la nivel minim record", se arata intr-un document distribuit de Guvern in Parlament, la discursul premierului Ponta, conform Mediafax.

Pe de alta parte, in discursul din Camera Deputatilor, premierul Victor Ponta a sustinut ca Romania are o crestere economica sanatoasa, dar se confrunta cu 3 provocari: populismul, o eventuala instabilitate politica interna si tensiunile regionale.

Executivul apreciaza totodata ca necesarul de finantare al datoriei publice guvernamentale va scadea cu circa 10 miliarde lei anul viitor fata de acest an si cu aproape 17 miliarde lei in 2017 fata de acest an, ca urmare a reducerii deficitelor bugetare si a platilor de dobanzi mai mici, prin cresterea credibilitatii Romaniei pe pietele financiare internationale si a reducerii costurilor de finantare asociate.

In privinta intrarii in zona euro, Guvernul sustine ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care indeplineste 10 criterii din cele 11 stabilite de Comisia Europeana in Procedura de Dezechilibru Macroeconomic, dar ca nu este indeplnit si criteriul privind pozitia investitionala internationala neta, criteriu neindeplinit de 16 dintre cele 28 de tari UE.

"Ar trebui sa investim noi in strainatate mai mult decat se investeste la noi! Atentie, Germania si Franta nu indeplinesc 3 criterii din 11, Spania 5", mai arata Guvernul. Produsul Intern Brut a crescut in termeni reali in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4,3% ca serie bruta, respectiv cu 4,2% ajustat sezonier.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%.

Liberalii critica dur raportul de tara sustinut de Ponta

Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban i-a spus, marti, in plenul Camerei, premierului Victor Ponta ca a aruncat banii pe apa sambetei, ca a fost "calaul capitalului romanesc" si ca a fost "ca un fiu risipitor" al economiei, in timp ce liderul PSD Marian Neacsu l-a felicitat pe Ponta pentru activitate.

Cei doi parlamentari au facut aceste afirmatii la "Ora primul ministru", din plenul Camerei Deputatilor, unde Victor Ponta a prezentat, la solicitarea grupului PNL, situatia economiei. "Domnule viitor fost prim minstru Victor Ponta, ar fi trebuit sa vorbiti un minut pentru ca ati spus ca, daca ati fi fost in Guvernul Boc, ati fi vorbit un minut. Ati fost in Guvernul Boc, domnule Ponta, ati fost in anul de gratie 2009, in care sa stiti ca s-a luat creditul la FMI, dar probabil nu va aduceti aminte, ca activitatea dumneavostra in guvern la ora respectiva era aproape cu zero. Despre platirea datoriei, domnule prim ministru, vreau sa va spun ca gradul de indatorare al Romaniei a crescut de cand ati venit dumeavoastra in conditia de prim ministru si nu prea am vazut de ce a crescut. In mod normal, ar fi trebuit sa creasca pe proiecte de investitii, pe tot ceea ce inseamna asigurarea dezvoltarii economice, in timp ce dumneavoastra ati irosit acesti bani din imprumuturi, i-ati aruncat pe apa sambetei", a sustinut Orban.

Orban a aratat ca, dupa 3 ani de guvernare Ponta, peste 8 milioane de romani sunt in pragul saraciei si ca peste 370.000 de firme s-au inchis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri