Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la Blaj, unde participa la Bosch Innovation Day, ca atragerea de investitii straine este "o prioritate majora pentru Romania", dar ca trebuie concentrare si pe capitalul romanesc si investitiile autohtone, care sunt "in mare suferinta" in prezent.

Presedintele Klaus Iohannis a salutat, in timpul vizitei la fabrica Bosch din Blaj, la evenimentul Bosch Innovation Day, decizia concernului german de a investi in Romania, spunand ca acesta este, in momentul de fata, unul din cei mai importanti angajatori din regiune, transmite Mediafax.

"Investitiile straine inseamna, printre altele, avantajul transferului de tehnologie, avantaj esential pentru dezvoltarea unei economii competitive. In aceasta etapa de consolidare post-criza, Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economica, bazat pe competitivitate si inovare, pe crestere economica inteligenta. In acest sens, tema zilei de astazi - inovatia, se inscrie perfect in exigentele unei noi viziuni economice. Inovatia inseamna dezvoltare, inovatia inseamna prosperitate", a declarat Iohannis.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca, dincolo de politica ajutorului de stat, ceea ce conteaza in ultima instanta sunt oportunitatile de afaceri pe care Romania le ofera investitorilor straini.

"Fara indoiala, atragerea de investitii straine este o prioritate majora pentru Romania. In egala masura insa, trebuie sa ne concentram si asupra capitalului romanesc si a investitiilor autohtone care astazi sunt, din pacate, in mare suferinta. Inovatia nu apare oricand, nici oricum, ci cu precadere acolo unde exista libera initiativa si economie de piata. Garantarea proprietatii, libertatea contractuala, usurinta de a initia o afacere, libera concurenta sunt elemente esentiale in ecuatia inovarii. Trebuie sa promovam si sa protejam aceste institutii ale economiei de piata", a declarat seful statului.

Citeste si:
Iohannis, mesaj pentru primari: Fara parcuri in camp si localitati...
Klaus Iohannis, mesaj pentru...

Iohannis a mai spus ca, pentru Romania, este esential sa existe o strategie a Guvernului pentru cresterea cheltuielilor alocate cercetarii si dezvoltarii.

"Este esentiala pentru Romania cresterea cheltuielilor alocate cercetarii si dezvoltarii. De fapt, este esential sa avem o strategie a Guvernului in acest sens. De asemenea, este vital ca Romania sa-si intensifice eforturile pentru imbunatatirea competitivitatii economice. Aderarea la zona euro poate fi un veritabil imbold in favoarea dezvoltarii. Stimularea dezvoltarii tehnologice poate deveni un ingredient esential al competitivitatii", a mai spus Iohannis.

Seful statului considera ca "Romania nu trebuie sa se bazeze doar pe contributia investitorilor straini in materie de cercetare, dezvoltare si inovare".

Citeste si:
Klaus Iohannis a acceptat invitatia oficiala in Arabia Saudita
Klaus Iohannis a acceptat...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Patriarhul Daniel blocheaza depesedizarea dorita de Iohannis
Setari Cookie-uri