Producatorul de bauturi spirtoase Alexandrion Grup critica amendamentul adoptat de Parlament prin care TVA aplicata berii la halba va scadea la 9% si considera ca masura este "populista si discretionara".

"Vorbim despre o masura populista, discretionara si care nu va face decat sa destabilizeze piata bauturilor alcoolice, fie ele spirtoase sau nu. Se creeaza, astfel, o favorizare concurentiala a unor jucatori de pe aceasta piata, situatie care ma tem ca va crea nemultumiri atat de mari incat se va mari si mai mult sectorul pietei negre", a declarat fondatorul si presedintele Alexandrion Grup Romania, Nawaf Salameh. Nawaf Salameh a afirmat ca o serie de cocktailuri au o concentratie mai mica de alcool decat berea la halba, iar acestea nu vor face obiectul reducerii TVA, scrie Mediafax.

"Exista cocktailuri care au un continut alcoolic chiar mai mic decat berea la halba. De ce, atunci, sa nu cerem reducerea TVA si pentru aceste bauturi? Sau pentru orice alt tip de bauturi alcoolice care se vand in sectorul HoReCa, la pahar? Mai ales ca si noi, ca si berarii, putem argumenta ca, astfel, vom vinde mai mult, ceea ce s-ar traduce, in final, prin contributii mai mari catre sistemul de taxe si impozite", a adaugat Salameh.

Totodata, Alexandrion Grup sustine ca se va crea o modificare fortata a comportamentului de consum, in conditiile in care numarul bautorilor de bere la halba este aproximativ egal cu cel al consumatorilor de cocktailuri ce au in compozitie sucuri naturale. Acestia din urma, ghidati de criteriul pretului mai mic, vor alege berea in defavoarea cocktailurilor, tendinta care va afecta nu doar producatorii de bauturi spirtoase, ci si pe cei de sucuri naturale si, in cele din urma, pe producatorii de fructe.

Salameh este de parere ca amendamentul de scadere pana la 9% a TVA-ului pentru berea la halba incalca cele patru principii ale fiscalitatii, prevazute de Codul Fiscal: neutralitatea masurilor fiscale pentru a asigura conditii egale investitorilor; certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, echitatea fiscala la nivelul persoanelor fizice si eficienta impunerii prevederilor respective.

"In aceste conditii, cred ca este recomandata o revizuire a acestei masuri si o mai buna raportare, pe termen mediu si lung, la modul si nevoia de impunere a unor masuri fiscal, astfel incat efectul sa fie nu acela de a obtine imediat simpatia publicului, ci de a construi durabil pentru economia nationala", a conchis Salameh.

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9% pentru berea la draft, in baza unui amendament aprobat, miercuri, de catre deputati la ordonanta care diminueaza TVA pentru produsele alimentare, pregatita de Guvern sa fie aplicata din luna iulie a acestui an.
Amandamentul a fost propus de catre deputatul minoritatilor nationale Adrian Merka si a fost preluat si de comisia de buget.
“Berea va fi incadrata tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura bautura alcoolica destinata consumului exclusiv in restaurante, necesitand instalatii specifice de servire detinute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu exista riscul ca vanzarea in HoReCa sa capete o dimensiune de retail, datorita caracterului de servire a berii la draft specific doar industriei ospitalitatii", a motivat initiatorul amendamentului.

Amendamentele adoptate mai prevad ca, pentru berea produsa de mici fabrici de bere independente, a caror productie in anul calendaristic precedent nu a depasit 200.000 hl/an, iar pentru anul in curs antrepozitarul autorizat declara pe proprie raspundere ca va produce o cantitate mai mica de 200.000 hl/an, se aplica nivelul redus al accizelor specifice. Pentru micile fabrici de bere independente nou infiintate pentru care antrepozitarul propus declara pe propria raspundere ca va produce o cantitate mai mica de 200.000 hl/an se aplica nivelul redus al accizelor specifice.

Acelasi regim se aplica si pentru berea livrata pe teritoriul Romaniei de catre mici fabrici de bere situate in alte state membre, potrivit prevederilor din norme. Fiecare mica fabrica de bere are obligatia de a depune la autoritatea competenta, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere privind cantitatea de bere pe care a produs-o in anul anterior si/sau cantitatea de bere pe care urmeaza sa o produca in anul in curs, potrivit prevederilor din normelor metodologice.

Sursa foto: Alexandrion/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri