Romania se afla pe locul al doilea in Europa, dupa Bulgaria, in ceea ce priveste ineficienta energetica, situatia fiind foarte grava si rusinoasa, a declarat vineri Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, intr-o conferinta de presa.

"A crescut consumul de energie in agricultura si servicii, adica doua noi motoare care incep sa miste din punct de vedere economic in Romania si care, iata, inregistreaza un prim semn de crestere, dar aici este si potentialul cel mai mare de eficientizare. (...) Suntem extrem de deficitari. Suntem campioni in plan european, adica pe locul 2 dupa Bulgaria la ineficienta. Domeniul in care putem promova proiecte este insa destul de larg. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa o luam in ordinea in care ele sunt si identificate ca prioritati in UE. Adica efectiv sa incepem cu cladirile publice, adica sa incepem cu cladirile guvernamentale, sa continuam cu spitalele si sa mergem mai departe la nivelul scolilor si tuturor institutiilor pentru a avea definit in mod concret si controlat un cost care astazi este foarte mare, dar care pentru spitale inseamna o povara uriasa, intre 55 si 75% din total costuri, ceea ce este enorm", a spus Iancu.

Potrivit acestuia, este crucial ca Romania sa finalizeze planul de eficienta energetica, in sensul identificarii surselor de finantare pentru proiectele din acest document, scrie Mediafax.

"40% din energie este consumata in cladiri si 70% din factura consumatorului casnic se duce pe apa calda si incalzire. Aceasta este si zona in care este suferinta cea mai mare si cea mai mare vulnerabilitate pentru consumatorul casnic din Romania", a adaugat Iancu. El a adaugat insa ca Romania beneficiaza si de tehnologie de inalta eficienta sau resurse financiare oferite de Comisia Europeana.

"Daca vrem sa aflam cum am ajuns campioni la ineficienta, trebuie sa privim in urma tot setul de masuri din ultimii 25 de ani in ineficienta actelor decizionale si daca ar fi sa spun foarte pe scurt, sa ne gandim asa: avem 25 de ani de la Revolutie si am schimbat 16 guverne. Cu alte cuvinte, am avut o agenda politica pe termen foarte scurt cu obiective in domeniul energetic pe termen lung. Cele doua nu s-au putut niciodata corela si de fiecare data am esuat in a intreprinde masurile corecte. Dintre toate masurile, cea mai grava masura a fost cea in domeniul alimentarii cu apa calda si caldura a localitatilor Romaniei. Adica in cei 25 de ani am esuat de la guvernare la guvernare ajungand de la 241 de sisteme centralizate la 69 astazi", a precizat Iancu.

La randul sau, Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, a afirmat ca ar trebui regandite toate sistemele centralizate din tara si ca Bucurestiul are o mare problema in ceea ce priveste sistemul de apa calda si caldura.

De altfel, RADET a anuntat joi ca bucurestenii ar putea ramane fara caldura in aceasta iarna, din cauza starii in care se afla retelele termice, vechi de peste 30 de ani, si a faptului ca Primaria Capitalei nu a alocat nici in 2015 fonduri suficiente pentru investitii in sistem.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri