Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a atins in luna mai maximul istoric, de 77,1, in urcare cu 6,4 puncte procentuale fata de aprilie, sustinut de indicatorul conditiilor curente (64,5) si de cel al anticipatiilor (83,3), analistii anticipand un curs de 4,45 lei/euro intr-un an.

Astfel, indicatorul conditiilor curente a crescut cu 4,7 puncte fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior, iar cel al anticipatiilor s-a majorat cu 7,2 puncte. "Este de remarcat imbunatatirea perceptiei respondentilor cu privire la evolutia viitoare a conditiilor macroeconomice globale, fiind inregistrata prima valoare pozitiva din ultimele 12 luni. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipatiilor pentru cele doua orizonturi de timp (pentru 6, respectiv 12 luni ) avute in vedere au consemnat un curs anticipat de 4,4500 pentru ambele orizonturi, in crestere fata de valorile inregistrate in exercitiul anterior", se arata intr-un comunicat al CFA Romania, citat de Mediafax.

Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica a fost lansat in mai 2011, cuantificand anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

Indicatorul de incredere macroeconomica poate avea valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Sondajul evalueaza totodata anticipatiile pentru un an pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului. Peste doua treimi dintre respondenti (70%) se asteapta la o imbunatatire a conditiilor de afaceri in urmatoarele 12 luni, iar 54,8% previzioneaza o imbunatatire pe piata muncii.

De asemenea, 64,5% dintre analisti vad o crestere a veniturilor personale in economia romaneasca, iar 77,4% sunt optimisti in ceea ce priveste averea personala, cu castiguri din piata de capital, imobiliare etc. Trei sferturi dintre membrii CFA se asteapta conditii macroeconomice globale normale in urmatorul an, pe cand 20% le considera bune. Privitor la inflatie, un sfert considera ca aceasta va creste, iar circa 40% mizeaza pe o scadere a inflatiei.

Pe de alta parte, aproape o treime dintre participantii la studiu se asteapta ca cel putin o tara sa iasa din zona euro in urmatoarele 12 luni, in timp ce 42% spun ca nu va exista un exit.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, reprezentand una dintre cele 144 de societati membre ale CFA Institute. In prezent, CFA Romania are peste 160 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de CFA sau candidati pentru unul dintre cele trei nivele ale examinarii pentru obtinerea acestui titlu.

Sursa foto: Shutterstock / Incredere

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri