Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania solicita Guvernului reducerea cu 0,5 la suta a contributiei angajatorilor la fondul de somaj ca urmare a excedentului bugetar inregistrat la acest capitol, a declarat Ovidiu Nicolescu, citat de Rompres. Bugetul asigurarilor pentru somaj in anul 2006, conform celor declarate de patronat, a inregistrat un excedent de 341.613 mii lei, iar in anul 2007 este estimat un excedent de 366.082 mii lei.

Excedentul din 2006 si 2007 permite reducerea cu 0,5 la suta a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor pentru somaj in anul 2007, sustine Ovidiu Nicolescu. Potrivit prevederilor programului de guvernare pe perioada 2005-2008, politica Guvernului in ceea ce priveste mediul de afaceri are in vedere si relaxarea fiscala sustin sursele patronale.

In acest context, programul de guvernare stabileste in mod expres ca: "In ceea ce priveste politica fiscala, Guvernul Romaniei are in vedere reducerea graduala a cotei de impozitare pentru contributiile la fondurile sociale incepand cu anul 2006, atat pentru angajator, cat si pentru angajat, astfel incat in anul 2008 acestea sa fie de 39,5 la suta fata de 49,5 la suta cat este in prezent", deci cu 10 puncte procentuale mai putin.

Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania solicita, in consecinta, reducerea cu 0,5 la suta a contributie angajatorilor la bugetul asigurarilor de somaj. Aceasta masura ar conduce la urmatoarele efecte: reducerea fiscalitatii asupra fortei de munca va avea ca efect pozitiv in special pentru intreprinderile mici si mijlocii; va creste numarul locurilor de munca si astfel si al veniturilor la bugetul asigurarilor de somaj din noi incasari; mentinerea unui excedent mai mic la bugetul asigurarilor de somaj; diminuarea efortului angajatorului la bugetul asigurarilor de somaj din incasari; crearea unei posibilitati de crestere a salariului minim.