Romania ar putea decide, in decembrie, aplicarea \"principiului reciprocitatii\" pentru strainii care vor veni la munca, ca o masura de protectie a fortei de munca proprii si nu ca o razbunare fata de tarile care vor restrictiona accesul romanilor
"Autoritatile romane urmeaza sa decida asupra posibilitatii aplicarii de restrictii la circulatia muncitorilor straini din tarile membre care vor impune perioade tranzitorii, pana la sfarsitul lunii decembrie", a afirmat pentru NewsIn seful Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS), Daniela Nicoleta Andreescu.

"Este posibil sa se ia decizia aplicarii principiului reciprocitatii, decizie ce nu are in vedere un act de razbunare, ci doar o masura de politica interna, care are ca scop protejarea fortei de munca proprii, corelata cu politica externa si tinandu-se cont de optiunile populatiei din Romania", a spus Andreescu.

In prezent, DMS a mobilizat societatea civila, organizatiile patronale si institutiile statului pentru realizarea unui studiu pentru a afla parerea societatii romane despre prezenta strainilor pe piata muncii din Romania. in acest scop, DMS a elaborat chestionare referitoare la situatia pietei interne a locurilor de munca, situatia integrarii strainilor pe teritoriul Romaniei si a problemelor care apar legat de acestia. Chestionarele vor fi evaluate la sfarsitul lunii septembrie. in functie de rezultatul acestui studiu Romania va lua o decizie, de a impune sau nu restrictii, a mai spus Andreescu.

In primul semestru al anului 2006, la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) erau active 3.370 de permise de munca pentru cetatenii straini. in prezent, pentru a lucra in Romania, strainii au nevoie de viza de sedere in scop de munca si de permis de munca.

Avertizarea lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat International Herald Tribune, ca, in cazul in care unele tari din UE vor ingradi accesul romanilor pe piata de munca, Romania va aplica masuri similare pentru cetatenii acelor tari.

In interviul acordat International Herald Tribune, Basescu a spus ca problema restrictiilor impuse romanilor ar trebui rezolvata prin negocieri bilaterale. "Dar, daca exista tari care aleg sa aplice acest sistem", a spus el, "in mod evident, Romania va aplica masuri similare cetatenilor din acele tari. N-ar trebui sa se bazeze nimeni pe timiditatea noastra", a avertizat Basescu, potrivit IHT.

"Romania cere egalitate", se intituleaza articolul publicat marti in editia electronica a cotidianului International Herald Tribune, care are ca tema polemica actuala din Europa - si in special din Marea Britanie - legata de eventuala impunere a unor restrictii pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la UE. Articolul urmareste ecourile pe care aceste discutiile le au in Romania si in acest context insereaza declaratii pe aceasta tema ale presedintelui Traian Basescu, facute in cursul unui interviu acordat ziaristului Nicholas Wood de la International Herald Tribune.

Tariceanu: Reactiile presei britanice referitoare la muncitorii romani sunt exagerari

Riscul ca valuri de romani sa migreze in cautare de locuri de munca spre Marea Britanie este inexistent, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul unei intalniri cu primul ministru danez, Anders Fogh Rasmussen. Romania va trata problema liberei circulatii a fortei de munca de dupa aderarea la Uniunea Europeana cu maxima seriozitate, a precizat premierul Romaniei.

In ceea ce priveste recentele reactii ale presei britanice in legatura cu pericolul unei migratii masive a fortei de munca dinspre Romania, dupa momentul aderarii, Tariceanu a declarat ca nu se poate vorbi de o reala presiune asupra pietei de munca engleze.

"Ne deranjeaza cand aceste lucruri sunt exagerate si nu corespund realitatii", a spus premierul, citat de NewsIn. Acesta a dat asigurari ca in Romania exista zone cu rate de somaj sub 1%, cum ar fi Clujul, Sibiul sau zonele din jurul capitalei si ca angajatorii isi dau seama ca daca vor creste salariile, angajatii lor vor ramane in tara. Amintind despre existenta angajatilor straini in Romania, Tariceanu a spus : "inteleg sa fim tratati pe baza de reciprocitate", a declarat primul ministru.

O serie de oficiali din Marea Britanie au afirmat ca nu este exclus ca romanii si bulgarii sa nu beneficieze de politica usilor deschise practicata de Marea Britanie dupa extinderea UE din 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri