Excedentul bugetar este in crestere fata de cel inregistrat in primul semestru de 1,1% din PIB, aratand ca institutiile nu au reusit sa cheltuiasca sumele alocate in primele sapte luni. Cu toate acestea, guvernul va majora pentru a treia oara deficitul bugetar pentru 2006. in urma celor doua rectificari bugetare din acest an deficitul bugetar programat a ajuns la 2,5% din PIB. Deficitul bugetar aprobat initial prin legea bugetului era de 0,5% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de peste 59,9 miliarde lei, iar cheltuielile ajung la 54,4 miliarde lei, in primele sapte luni, potrivit datelor citate de NewsIn. Incasarile din TVA si accize sunt in continuare cele mai mari ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte venituri, fiind de 4,6% din PIB si, respectiv 1,8% din PIB.in primele sapte luni ale anului, s-au colectat peste zece miliarde de lei din impozitele pe profit si pe venit care reprezinta fiecare 1,6% din PIB. Contributiile de asigurari au adus statului mai mult de 18 miliarde lei, insemnand 5,5% din PIB.

Cheltuieli, semnificative ca pondere in PIB, de 5,3%, au fost realizate pentru asistenta sociala si au insumat circa 17,5 miliarde lei. Cheltuielile curente ale bugetului au totalizat 51 miliarde lei, din care peste 12 miliarde au fost alocate cheltuielilor de personal.

Veniturile bugetului general consolidat se mentin in media de 30% din PIB, inregistrata in ultimii ani, mult sub nivelul tarilor membre care este in jur de 40% din PIB. in perspectiva aderarii, Romania va avea nevoie de sume suplimentare la buget atat pentru a asigura contributia la bugetul comunitar cu 1,1% din PIB (circa 800 milioane de euro pe an), cat si pentru a cofinanta fondurile europene cu 0,5% din PIB (15% valoarea totala a fondurilor europene alocate in 2007 de trei miliarde). Cofinantarea va aduce fonduri europene intre 2,3 3,5 miliarde de euro pe an din 2007, respectiv 3- 4% din PIB care vor fi folosite mai ales in agricultura, infrastructura si mediu.