Guvernul creste cu un miliard lei plafonul de creditare la bani UE si transfera investitii PO Mediu

Guvernul a majorat plafonul de creditare neta, de la 4 miliarde lei la 5 miliarde lei, pentru acoperirea solicitarilor de plata in cadrul proiectelor cu finantare comunitara, o serie de investitii finantate initial prin programe nationale fiind transferate Programului Operational de Mediu 2007-2013.

Guvernul a adoptat, marti, o ordonanta de urgenta care prevede o serie de masuri pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune aferente exercitiului financiar 2007-2013.

Executivul arata, intr-un comunicat, ca, in urma masurilor negociate cu FMI/CE/BM si pentru a putea elimina blocajele aparute in fluxul de plati al fondurilor externe nerambursabile, se majoreaza plafonul de creditare neta de la 4 miliarde lei la 5 miliarde lei, in vederea asigurarii unui flux de numerar pentru acoperirea tuturor solicitarilor de plata.

Guvernul arata, totodata, ca pentru cresterea ratei de absorbtie "se impun identificarea si promovarea de proiecte alternative sau retrospective care sa poata fi finantate, astfel incat sa se evite pierderea unor sume semnificative alocate Romaniei".

In acest sens, actul normativ creeaza cadrul legal prin care unele obiective de investitii, finalizate sau in executie, care au fost initial finantate printr-o serie de programe nationale de dezvoltare locala, de mediu si de gospodarire a apelor, pot fi transferate catre Programului Operational Sectorial Mediu 2007-2013, in conformitate cu regulile de implementare ale acestuia.

Citeste si:
Cîțu despre protestul polițiștilor: E necinstit față de ceea ce e...
Cîțu despre protestul...

Ordonanta creeaza si cadrul legal de decontare a cheltuielilor, in baza unor contracte de finantare din Programul Operational Mediu.

Prin decontarea acestor sume de catre Comisia Europeana, se urmareste reintregirea bugetului de stat sau a bugetelor de unde au fost efectuate initial aceste cheltuieli, realizandu-se astfel o crestere a gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile, precum si o diminuare a deficitului bugetar, arata Guvernul.

Actul normativ actualizeaza si cadrul financiar pentru gestionarea fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului Financiar Spatiul Economic European si Mecanismul Financiar Norvegian pe perioada de programare 2009-2014, cu respectarea prevederilor Regulamentelor de Implementare si a legislatiei nationale.

Citeste si:
Suntem la coada UE după procentul din PIB alocat pentru protecția...
Suntem la coada UE după...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri