"In ciuda declaratiilor BNR potrivit carora nu vor fi accesate fonduri de stat, suntem mai degraba sceptici si ne asteptam ca finantarea provenita de la Atena, de 2,5 miliarde euro, pentru subsidiarele locale ale bancilor elene sa fie inlocuita cu fonduri de stat, ceea ce ar putea avea un impact asupra deficitului bugetar cu pana la 1,5% din PIB si va afecta profilul datoriei pe termen scurt", se arata intr-un raport al ING, scrie Mediafax.

In Romania au activitati patru banci cu actionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus si Banca Romaneasca, acestea cumuland 12% din activele sistemului bancar. Situatia Greciei era un eveniment asteptat si au fost luate toate masurile pentru a nu exista probleme, iar orice decizie din partea bancilor din Grecia nu vizeaza subsidiarele din Romania, a declarat duminica purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
El a precizat ca bancile din Romania tin de legislatia romaneasca, fiind sub controlul BNR, iar depozitele de pana la 100.000 euro sunt garantate printr-o schema clasica de garantare.

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa analizeze miercuri ultima propunere a Greciei, la cateva ore dupa expirarea planului international de salvare a tarii fara sa se ajunga la un acord, intrerupand o finantare considerata vitala si adancind temeri cu privire la o eventuala iesire din zona euro.

Citeste si:

Prin incapacitatea de a rambursa aproximativ 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar International (FMI), Grecia a devenit prima tara dezvoltata care inregistreaza arierate la platile catre Fond. Liderii greci au prezentat un posibil al treilea plan de salvare, in contextul in care se confrunta cu consecintele inchiderii, saptamana aceasta, a bancilor si bursei.

Vineri noaptea, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat ca vrea sa organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminica aceasta propunere. Bancile elene sunt inchise pana la 6 iulie, iar de la bancomate pot fi retrase zilnic, in Grecia, sume de pana la 60 de euro.

Miercuri au fost deschise 1.000 de sucursale bancare, unde s-au format cozi lungi, masura fiind dispusa de Guvern pentru a ajuta pensionarii fara carduri bancare sa incaseze din cecuri de pensii o suma maxima de 120 de euro.