Negocierile cu FMI si CE vor continua, intrucat un acord cu institutiile financiare nu reprezinta doar ancore pentru Romania, ci si credibilitate, mai ales in contextul tensiunilor din Grecia si al celui intern, pe fondul unor masuri ample de relaxare fiscala, considera seful BNR, Mugur Isarescu.

"Contextul international, dar si cel intern, respectiv nevoia de consolidare, de a arata ca tot ce am facut in acesti patru ani se consolideaza, sa creada si partenerii nostri, solicita mentinerea acordului cu UE si cu FMI sub diverse forme. Eu cred ca negocierile vor continua si este bine. (...) Nu vedem cum un program fiscal atat de ambitios poate sa devina credibil fara cooperarea partenerilor internationali si cu atat mai mult in contraargumente cu dansii", a afirmat Isarescu miercuri dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR pe teme de politica monetara. El a aratat ca este esentiala continuarea negocierilor, scrie Mediafax.

"Mai mult, daca pentru noi, la BNR, datele care exista in prezent nu ne ajuta inca sa sprijinim cu argumente aceste masuri, nu cu dorinte, va dati seama in ce situatie sunt partenerii nostri", a punctat Isarescu.

Seful bancii centrale apreciaza ca discutiile cu FMI si Comisia Europeana trebuie sa continue, intrucat acordul cu institutiile financiare internationale dau credibilitate Romaniei, nu reprezinta doar niste ancore. Mai mult, orice decizie politica in contradictie cu legitatile economice "va fi platita scump", costurile de finantare majorandu-se.

"Credinta mea este ca negocierile vor continua si vom adanci toate problemele care sunt inca in discutie. (...) Noi trebuie sa aratam ca nu mergem din sant in sant, in zig-zag. Ci ca avem capacitatea sa luam masuri graduale si sa tinem o linie. Asta arata maturitate in politicile economice. Reactia noastra este imediata. Am si spus ca pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem sa reconsideram toata politica monetara ca sa pastram un anumit echilibru al mixului", a mentionat guvernatorul.

Referitor la majorarea brusca a deficitului cu aproape doua puncte procentuale de la un an la altul, Isarescu spune ca aceasta denota neseriozitate. "Nu suna deloc a seriozitate. Adica strangi economia si apoi ii dai drumul. O majorare brutala cu doua puncte procentuale de la an la an pune problema de seriozitate", a punctat seful bancii centrale.

Totodata, guvernatorul a aratat ca logica politica nu se impaca niciodata cu cea macroeconomica. "Nu poti sa dai o lege in Parlament care sa contrazica o legitate economica. Daca ar creste nivelul de trai printr-o lege in Parlament, de ce nu ar creste si in Burkina Faso (stat din Africa - n.r.)?. Echilibrele macroeconomice sunt legitati economice. (...) Venim cu o lege in Parlament sa creasca cutare. Nu o sa creasca, daca nu se imbina cu legitatile economice", a concluzionat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri