Raportul, publicat joi de Transparency International, evalueaza zeci de institutii responsabile cu prevenirea si combaterea coruptiei in Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova si Ucraina, scrie Mediafax.

Aceste tari urmeaza sa primeasca asistenta din partea UE in valoare de cel putin 16,6 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, precizeaza textul, adaugand ca riscul ca acesti bani sa ajunga in "buzunare corupte" este inacceptabil de mare.

Desi cele cinci tari au adoptat legi anticoruptie, organizatia internationala avertizeaza ca elitele politice si din mediul de afaceri exercita o influenta necuvenita asupra justitiei si legislativului, ceea ce permite continuarea fenomenului coruptiei. "Inculparile motivate politic si interventia autoritatilor pentru a impiedica procesele juridice sunt deosebit de problematice in Ucraina si Republica Moldova", subliniaza raportul.

Documentul adauga ca in regiune s-a inregistrat o tendinta in crestere a restrictiilor asupra organizatiilor private precum presa sau societatea civila, iar in Armenia si in Azerbaidjan s-au observat "intimidari, hartuire, persecutie si arestarea activistilor civili si jurnalistilor".