Romania ocupa locul 79 intr-un top global privind adaptabilitatea la schimbare, in care au fost evaluate 127 de tari cu privire la capacitatea de pregatire si reactie la schimbarile cauzate de factori precum calamitati naturale, socuri economice si politice, evolutia demografica si noile tehnologii.

Studiul a fost realizat de compania de audit si consultanta KPMG in parteneriat cu Oxford Economics, scrie Mediafax.

"Fata de precedentul sondaj, realizat in 2013, Romania si-a imbunatatit punctajul CRI (Change Readiness Index, Indicele de Adaptabilitate la Schimbare, n.r.) general, care reliefeaza capabilitatile pe trei piloni principali: mediul de afaceri, sectorul guvernamental si oamenii si societatea civila. Romania a obtinut cel mai bun punctaj la capabilitatile oamenilor si societatii civile, desi aceasta este singura mare categorie la care punctajul tarii a scazut comparativ cu studiul precedent", arata KPMG, intr-un comunicat.

Desi venitul este un factor declansator important pentru cresterea adaptabilitatii la schimbare, Romania fiind inclusa in categoria tarilor cu venituri medii - superioare (4.086 dolari - 12.615 dolari), a fost depasita in clasament de 13 tari cu venituri medii - inferioare si chiar de 5 tari cu venituri inferioare din Africa. Romania apartine grupului de tari din Europa de Est si Asia Centrala in care s-a clasat pe locul 14 dintr-un numar total de 16 tari, in timp ce Cehia, Ungaria si Slovacia se situeaza pe primele trei pozitii.

Romania s-a clasat pe locul 79 la mediul de afaceri, care reflecta robustetea companiilor si capabilitatile antreprenoriale ale unei tari. Romania sta mai bine la infrastructura tehnologica (locul 50), gradul de deschidere economica (locul 51) si flexibilitatea pietei muncii (locul 61). Subdivizia din aceasta categorie care reprezinta un motiv de ingrijorare este Inovarea si Cercetarea & Dezvoltarea, la care Romania ocupa locul 109 din cauza slabei finantari si cooperari intre institutele de cercetare si mediul de afaceri. Romania a inregistrat, de asemenea, un punctaj scazut in privinta mediului de afaceri (locul 95), reflectand astfel dificultatile intampinate in deschiderea unei firme, nivelul de reglementare, legislatia privind drepturile de proprietate si a contractelor, fiscalitatea si protectia investitorilor. Romania nu a obtinut un punctaj satisfacator nici la sectorul financiar (locul 93), acest indicator masurand in principal eficienta finantarii companiilor si intreprinzatorilor.

Sectorul guvernamental reprezinta pilonul cel mai slab al Romaniei din perspectiva indicelui de adaptabilitate la schimbare, la care tara se situeaza pe locul 86, in special datorita slabei planificari strategice a guvernului, dar si datorita administrarii fiscale si bugetare deficitare. Romania ocupa o pozitie slaba in clasament si la capacitatea de reactie la schimbarile de mediu si climatice precum si in privinta sigurantei alimentare si securitatii energetice. Romania prezinta semne de ameliorare la indici precum birocratia, politici pozitive de reglementare si un cadru macroeconomic mai stabil, la care se situeaza aproape de o pozitie medie in cadrul clasificarii.

"Desi punctajul a scazut de la ultimul sondaj, oamenii si societatea civila reprezinta cea mai robusta capabilitate a Romaniei, pentru care ocupa locul 62 in clasament. In consecinta, ar trebui sa ne concentram intr-o mai mare masura asupra dezvoltarii capabilitatilor umane, cu atat mai mult cu cat este nevoie de mult timp pentru ca rezultatele sa devina vizibile in aceasta directie. Veriga cea mai slaba a Romaniei consta in evolutia demografica, unde s-a clasat pe penultimul loc (locul 126 din 127), datorita unei rate scazute a fertilitatii si migrarii uriase. Potrivit sondajului, Romania are deficiente in privinta protectiei sociale si capabilitatilor antreprenoriale datorita sprijinului redus din partea statutului. In schimb, Romania se claseaza mai bine la utilizarea tehnologiei, cresterea favorabila incluziunii si sanatate, avand o speranta mare de viata (74,6 ani) si o rata scazuta a mortalitatii infantile", se precizeaza in comunicat.

Daniela Nemoianu, executive partner KPMG in Romania, a declarat ca Romania are nevoie de un Proiect de Tara, care i-ar permite adaptarea competitiva la schimbarile din jur.

"Ne aflam intr-un context complex de tendinte globale in accelerare, concurenta maxima pe pietele internationale, riscuri regionale agravate si de criza identitara prelungita a Romaniei. Cultura imediatului, coruptia, lipsa de viziune sistemica integrata, decalajele acumulate si restrangerea capacitatii administrative indica necesitatea stringenta a conturarii si calibrarii unui Proiect de Tara, a unei directii si a unor prioritati strategice care satina cont de valorile nationale si de interesele tarii", a spus ea.

Studiul CRI a fost extins de la 90 de tari incluse in clasamentul din 2013 la 127 tari. In acest an, Singapore s-a clasat - ca si in 2013 - pe primul loc, in timp ce tarile nord si vest europene au dominat in primele 20 de locuri din top.

Primele 10 pozitii sunt ocupate, in ordine, de Singapore, Elvetia, Hong Kong, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelanda, Qatar, Danemarca, Suedia si Finlanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri