Castigul salarial mediu a scazut in luna mai cu 2,7%

Castigul salarial mediu a fost in luna mai de 1.806 lei net, in scadere cu 51 lei (2,7%) fata de luna precedenta, cand au fost acordate primele de Paste, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari valori au fost inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (6.523 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1,018 lei), scrie Mediafax.

"In luna mai 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice", arata INS, intr-un comunicat.

Cele mai semnificative scaderi au fost raportate in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) - 15,7% si in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate, extractia minereurilor metalifere, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea altor produse din minerale nemetalice - intre 10,5% si 13%.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2015 au fost determinate de acordarea de prime ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte). Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale - 29,7% si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de servicii anexe extractiei, transporturi aeriene - intre 4,5% si 8%.

Citeste si:
Castigul mediu net din Romania a crescut in luna octombrie
Castigul mediu net din...

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (0,4%). Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in administratia publica, respectiv in sanatate si asistenta sociala (0,6%).

Sursa foto: bani, Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri