Victor Ponta comenteaza ultimele date ale Institutului National de Statistica (INS) privind cresterea economica raportandu-se doar la datele care prezinta un avans si spunand ca cei care vad doar dezastre peste tot nu fac decat "propaganda".

"Vesti foarte bune de la INS! In trimestrul I din 2015 avem crestere economica de 4,3% fata de acelasi trimestru din 2014 (serie bruta), un PIB cu 1,5% mai mare fata de trimestrul precedent! Din nou, o confirmare ca avem printre cele mai bune rezultate din UE! Cei care vad «dezastre» peste tot nu fac decat propaganda - datele reale ne arata ca economia se dezvolta in mod sustinut si ne indreptam spre o crestere record anul acesta! Ceea ce demonstreaza ca toate masurile pe care le luam sunt sustenabile!", scrie Ponta pe Facebook.

Institutul National de Statistica a revizuit in minus cu 0,1 puncte procentuale cresterea economica inregistrata in primul trimestru, de la 1,6% la 1,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut si de la 4,2% la 4,1% comparativ cu primul trimestru din 2014, in functie de datele ajustate sezonier. Astfel, PIB estimat pentru primul trimestru a urcat cu 1,04 miliarde lei, la 175,89 miliarde lei preturi curente, in functie de datele ajustate sezonier. Totusi, cresterea in termeni reali a fost cu 1,5% fata de trimestrul IV al anului trecut si cu 4,1% fata de primul trimestru din 2014, se arata intr-un comunicat al INS.

La estimarea precedenta a INS, PIB-ul se cifra la 174,85 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,6% fata de T4 din 2014 si cu 4,2% fata de T1 anul trecut. Ca serie bruta, PIB estimat pentru primul trimestru a fost majorat cu 909 milioane lei, de la circa 139,27 miliarde lei la aproape 140,18 miliarde lei, avansul in termeni reali mentinandu-se la 4,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Comparativ cu estimarea anterioara, dinamica PIB a ramas nemodificata, iar dinamica valorii adaugate brute totale s-a redus cu 0,2 puncte procentuale, diminuandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul si contributia impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,5 puncte, respectiv cu 0,1 puncte procentuale. Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante in informatii si comunicatii (-0,9 puncte) si in activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-0,9 puncte).

Citeste si:
Guvernul spera la 4% crestere economica, Ponta se teme de populism
Guvern: Romania poate avea o...

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la -0,2% la +0,4%, ca urmare a cresterii volumului lor de activitate (consumul individual de la 98,6% la 102,1%, iar consumul colectiv de la 99,4% la 103,0%).

"Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial pentru perioadele anterioare nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2015 fata de varianta provizorie (1), publicata in Comunicatul de presa nr. 137 din 5 iunie 2015 fiind nesemnificativa", se spune in comunicat. Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
ING Bank a inrautatit estimarea de crestere economica pentru 2015