Afacerile pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor au avansat cu 7,8%, ca serie bruta, datorita cresterilor inregistrate la comertul cu autovehicule (16,7%), intretinerea si repararea autovehiculelor (7,9%) si la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (7,9%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Pe de alta parte, scaderi s-au inregistrat la activitatile provenite din comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (-2,9%). Activitatea de servicii de piata prestate populatiei s-a apreciat cu 4,1%, ca serie bruta, provenita de la activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (13,4%), serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (12,5%), activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (6%) si activitatile hotelurilor si restaurantelor (0,9%). Scaderi au inregistrat activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (-2,9%). Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, serviciile prestate populatiei au inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 3,9%.

In iunie, afacerile pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor au crescut cu 4,1% fata de mai, ca serie bruta, sustinute de comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (5,2%), comertul cu autovehicule (3,8%), activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (2,7%) si de comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (1,7%). In functie de seria ajustata, afacerile au consemnat o scadere cu 3,9% fata de luna precedenta.

Citeste si:

Serviciile de piata prestate populatiei au avut un avans de 6,2%, serie bruta, ca urmare a cresterilor inregistrate la activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (20,8%), activitatile hotelurilor si restaurantelor (9,1%) si la activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (4,8%). Activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative au avut scaderi de 4,6%, iar serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare de 1,5%.

Comparativ cu iunie anul trecut, afacerile pentru comertul auto s-au apreciat cu 9,9%, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, impulsionate de comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (21,4%), comertul cu autovehicule (14,2%), activitatile de intretinere si repararea autovehiculelor (14,2%) si de comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (2,6%).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei a avut afaceri in urcare cu 4,9%, serie bruta, provenita in principal de la activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (13,1%), serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (12,6%), activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (4,4%), hoteluri si restaurante (2,7%) si activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (1,9%). Ca serie ajustata, afacerile s-au majorat cu 5,1% fata de iunie 2014.