In luna iulie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1122 lei. Castigul salarial mediu nominal net, de 842 lei, a inregistrat o crestere usoara (+0,8%) fata de luna precedenta.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 8,6%, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum a crescut cu 0,7 puncte procentuale fata de luna iunie 2006. Cresterile castigului salarial mediu nominal net din unele activitati ale economiei nationale au fost determinate de realizarea unei productii mai mari si de plata unor prime lunare sau din profitul net.

Castigul salarial mediu net a crescut cu peste 10% in domeniul fabricarii produselor din tutun, in industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, precum si in activitatea de asigurari. In activitatile de silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apa, posta si telecomunicatii cresterile castigului salarial mediu net s-au situat intre 5% - 10%, dupa datele INS.

Cresteri sub 5% ale castigului salarial mediu net au fost in agricultura, vanatoare si servicii anexe, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, industria alimentara si a bauturilor, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de masini si echipamente, industria de masini si aparate electrice, industria altor mijloace de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, captarea, tratarea si distributia apei, constructii, comert, hoteluri si restaurante, informatica si cercetare-dezvoltare, administratie publica, eliminarea deseurilor si a apelor uzate.

In anumite activitati, castigul salarial mediu net a fost mai mic decat in luna iunie 2006, ca urmare a acordarii primelor in luna anterioara sau a realizarii unei productii mai mici: industria miniera, industria metalurgica, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, productia de mobilier si alte activitati industriale, transporturi aeriene, activitati de posta si curier, intermedieri financiare, invatamant, sanatate si asistenta sociala.

Efectivul salariatilor, la sfarsitul lunii iulie 2006, a fost de 4617,4 mii persoane, in unitatile cu 4 salariati si peste, cu 5,2 mii persoane mai mare decat in luna iunie 2006. Cresteri semnificative s-au inregistrat in activitatile de agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, hoteluri si restaurante, posta si telecomunicatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri