Necesitatea majorarii salariilor medicilor nu poate fi contestata, insa o decizie intempestiva de indexare cu 25% a lefurilor starneste si doleantele celorlalte categorii profesionale. De altfel, profesorii au reactionat imediat si au spus ca asteapta si ei masuri similare. Ce spun economistii despre acest anunt care poate sfarama pacea sociala.

Astazi, premierul Victor Ponta a confirmat faptul ca salariile personalului medical vor fi majorate, insa daca luni se vorbea de o indexare cu 10%, cifra finala va fi de 25%, de la 1 octombrie. Imediat dupa anunt, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat ca aproximativ 224.000 de angajati din sistemul sanitar ar urma sa beneficieze de aceste majorari salariale, iar efortul bugetar va fi de aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an. Sepi a mai spus ca acestei majorari ii vor urma altele, tot de cate 25 la suta, care vor fi aplicate in 2016 si 2017.

Este un prim pas si in urmatorii ani vor mai fi cresteri de cate 25 la suta, pentru a dubla efectiv salariile din sistem - Marius Sepi.

Decizia de astazi a Guvernului seamana izbitor de mult cu cea luata in 2008 de premierul in exercitiu, Calin Popescu Tariceanu, care a majorat salariile profesorilor cu 50%, desi criza batea la usa Romaniei. Deznodamantul il cunoasteti. Urmatorul Guvern a trebuit sa taie salariile profesorilor, acestia au dat statul in judecata si au recuperat in Instanta sumele respective.

Singura intrebare care ramane este daca istoria se repeta si va urma o noua recesiune. Economistii nu au cum sa anticipeze cand va avea loc aceasta, dar teoria economica ne invata ca o recesiune ciclica poate aparea in mod firesc dupa o perioada de crestere economica, fara ca aceasta sa fie insotita de o criza financiara internationala.

Ce spun economistii despre majorarea salariilor medicilor

  • Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank

"S-a deschis cutia Pandorei si deja vedem solicitari de majorari si din partea altor categorii profesionale (profesori, politisti - n.r.), toate in contexul unui Cod Fiscal cu impact major asupra bugetului. Ce se va intampla? Raspunsul e simplu. Deficitul va creste si poate scapa de sub control, intr-o perioada de crestere economica buna. Problema e ca urmatoarea recesiune ne va prinde din nou vulnerabili, intrucat datoria publica nu mai este 12%, ci 40%. Datoria publica ar putea exploda la urmatoarea recesiune", avertizeaza Dumitru.

  • Lucian Isar, economist si presedinte al Bancii Feroviare

"Nu se pune problema de sustenabilitate punctuala a unei asemenea cresteri, cat de lipsa de strategie si disciplina a Guvernului in privinta salarizarii bugetarilor. Implementarea oportunista a unei cresteri de salarii nu poate genera decat nemultumiri generalizate si contaminarea in final a intregului aparat bugetar.

Este o dovada in plus ca Victor Ponta nu a fost serios cand a sustinut masurile de relaxare fiscala, pe care le considera tot o forma de achizitie de voturi, ca si cresterile salariale intempestive - Lucian Isar (foto)

Lucian Isar

  • Florin Citu, economist si fondator al Florin Citu Advisory

Florin Citu sustine ca majorarea salariilor medicilor poate fi o masura buna, cata vreme nu afecteaza deficitul bugetar. "Problema este ca afecteaza structura cheltuielilor. Inca nu stim clar, dar, daca cheltuielile cu salariile cresc ca procent din PIB si ca procent din cheltuieli, atunci o sa avem probleme, in sensul ca - in cazul unei crize - va creste automat deficitul, intrucat o sa fie greu sa tai atunci salariile".

  • Cristian Paun, profesor de economie

Cristian Paun este mai radical si spune ca isi doreste privatizarea sistemului de sanatate, iar consumatorul sa fie liber sa aleaga. Un sistem privat ar presupune fie cresterea coplatii, dar reducerea contributiei la sanatate la minim, fie ar presupune libertatea de a alege intre un spital privat (asigurare privata de sanatate) si un spital public (asigurare publica).

"Nu e o solutie sa marim salariile medicilor fara pic de analiza de eficienta. Multi din spitale taie frunze la caini pe unele specializari. Nu toate sunt solicitate si nu toate sunt de varf", afirma Paun.

Sursa foto: cutia Pandorei, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri