Familiile cu cele mai mici venituri reprezinta categoria sociala care returneaza cel mai mare procent din venituri inapoi statului, pana la 45% din salariile lunare, sub forma de taxe si impozite, se arata intr-un studiu realizat in Marea Britanie, potrivit Sun Nation.

Aproape jumatate din salariile pe care le incaseaza merg direct in visteria statului, sub forma de impozite pe venit si taxe indirecte, cum ar fi TVA-ul, accize la combustibil sau alcool si tutun.

TVA-ul reprezinta taxa cu cea mai mare proportie in veniturile a jumatate dintre gospodariile cu venituri mici, care platesc 12,8% din salariile brute pentru a achita aceasta taxa.

Tot aceastea platesc 7,9% din venituri sub forma de taxe pentru municipalitate, 4,9% pentru alcool si tutun, 4,6% in total pentru asigurarile nationale, 2,3% sub forma de impozit pe venit. De asemenea, alte taxe cumuleaza 12,6%.

In Romania, dintr-un salariu de 3.000 de lei ramai cu jumatate

Nici in Romania lucrurile nu stau mai bine. Aproape jumatate din salariul unui roman se intoarce la stat sub forma de contributii la pensie, sanatate si somaj sau ca taxe si impozite.

Jurnalistii de la Gandul au luat ca exemplu un salariu brut de 3.000 de lei. Din aceasta suma, statul opreste circa 500 de lei pentru asigurarile sociale, contributia la sistemul de sanatate si somaj. Salariatul ramane astfel cu 2.500 de lei, dar trebuie sa plateasca un impozit de 16%, conform legii. Adica alti 400 de lei.

Apoi trebuie sa puna bani deoparte si pentru impozitul pe casa si masina. Daca acesta areun apartament de 50 de metri patrati, asta inseamna 120 de lei pe an, deci 10 lei pe luna. Pentru o masina cu un motor mic, de 1,6 litri, impozitul anual se ridica la circa 60 de lei, deci alti 5 lei pe luna.

Cu suma ramasa plateste facturile curente. Dupa ce achita insa curentul, cablul, telefonul, face plinul la masina si cumparaturile pentru casa, constata ca 24% din sumele achitate se intorc tot la stat, sub forma de TVA. Practic, din salariul sau de 3.000 de lei, aproape jumatate, respectiv 1.415 lei, ajung intr-o forma sau alta in vistieria statului.

Sursa foto: barbat numard monede, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri