'Datoria externa a Romaniei, care desi in ultimii ani a crescut, este inca cu mult sub plafonul acceptat de Uniunea Europeana, adica 60 la suta din PIB. Ei bine, datoria externa a Romanie este cu mult sub acest plafon, deci este un fapt fireasca anuntul facut marti de Standard & Poos privind imbunatatirea calificativului pentru Romania de la stabil la pozitiv, ca urmare a imbunatatirilor structurale institutionale si economice inregistrate pe fondul pregatirilor de aderare la Uniunea Europeana', a declarat pentru Rompres Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a apreciat ca discutiile oficialilor BNR cu expertii Standard au fost intelese corect si apreciate de acestia realist. “Cred ca dialogul argumentat pe care l-a avut Banca Nationala, prin vocea prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, cu agentia Standard a fost inteles asa cum se cuvine. Asa ca iata, pe buna dreptate, notele financiare corelate creditelor tarii au fost reafirmate de acestia, creditele pe termen lung in valuta pastrandu-si in continuare ratingul BBB minus, iar creditele pe termen scurt ratingul A-3. Ratingul creditelor pe termen lung in lei a fost, de asemenea, reafirmat cu BBB, iar crditele pe termen scurt in lei au in continuare A-3”, a spus Vasilescu.

'Aceasta inseamna ca, in continuare, noi suntem in crestere de nota, sigur ca daca privim spre varf ar trebui sa avem trei de A (AAA), dar agentiile de rating utilizeaza mai multe note intermediare, dintre care iata ca avem si un A-3 care reprezinta prima categorie de rating de sus. Este limpede ca noi crestem, ca am plecat de la categoriile inferioare, am urcat la B si iata ca avem chiar un rating de trei de B, adica aceasta inseamna nivelul cel mai de sus al celei de-a doua categorii.', a subliniat Adrian Vasilescu.

In ceea ce priveste efectul cresterii cererii interne si a creditului neguvernamental asupra deficitului de cont curent, evidentiat de analistii agentiei de evaluare, a spus Vasilescu, acesta a fost subliniat si de BNR chiar prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu. Acesta a subliniat in mod repetat aceasta realitate, adica aceea ca in Romania cererea interna creste cu o viteza mult mai mare decat oferta interna, de bunuri si produse si ca creditul este unul dintre instrumentele care contribuie la accelerarea cererii interne.

'Un lucru este limpede - Banca Centrala a luat foarte multe masuri pentru temperarea creditului, nu pentru blocarea lui. S-a schimbat raportul intre creditul in valuta si creditul in lei la nivelul creditului neguvernamental, in sensul ca in timp ce nivelul creditelor in valuta a scazut, nivelul creditelor in lei a urcat fara sa fie blocat creditul in valuta, adica trendul creditului in valuta a ramas pozitiv, dar nivelul acestui credit a scazut in comparatie cu nivelul creditului in lei care a urcat', a subliniat Adrian Vasilescu.