In forma bruta, fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (4,20%, respectiv 7,64%), scrie Mediafax.

"Fata de primul trimestrul din 2015, costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (20,74%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (14,62%) si intermedieri financiare si asigurari (11,42%)", arata INS, intr-un comunicat.

Scaderea costului orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare s-a inregistrat doar in constructii, cu 1,72%).

Citeste si:

Cresterea fata de trimestrul anterior pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,29%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,39%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 4,18%, respectiv 4,27%.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare se observa in alte activitati de servicii (14,19%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (13,92%) si informatii si comunicatii (11,38%). Cresterea cea mai mica a avut loc in activitatea productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,77%).

Sursa foto: bani, Shutterstock