Proiectele SAPARD eligibile depuse pana la 31 iulie 2006 vor primi cofinantare integrala de la bugetul de stat in valoare de 1,35 miliarde lei, pentru ca fondurile europene alocate pentru aceste proiecte s-au epuizat, a decis Guvernul
"Prin aceasta decizie, suma 1,35 miliarde lei va fi alocata in scopul angajarii finantarii acestor proiecte, in aceleasi conditii in care au fost finantate in cadrul programului SAPARD. Nu vor fi modificate procedurile, masurile si nu modificam conditiile de acordare. Am inlocuit doar sursa de finantare europeana cu finantarea din bugetul national, a afirmat, citat de NewsIn, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Nicolae Flaviu Lazin.

Decizia Guvernului a fost luata in conditiile in care, odata cu lansarea Programului Fermierul la sfarsitul anului 2005, numarul proiectelor depuse in perioada decembrie 2005 - iulie 2006 s-a triplat, comparativ cu perioada anterioara si au depasit sumele alocate de UE. Conform Guvernului, proiectele ramase fara finantare europeana vor beneficia de finantare guvernamentala pentru a spori capacitatea de absorbtie a fondurilor europene dupa 1 ianuarie 2007.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta Agentie SAPARD) este autorizata sa incheie angajamente in limita sumei de 1,35 miliarde lei de la bugetul de stat, cu termene de plata in anii 2007-2008, pentru contractarea proiectelor de investitii selectate.

Proiectele care vor fi declarate eligibile, selectate si aprobate pentru finantare pana la 31 decembrie 2006 si care nu beneficiaza de fonduri europene nerambursabile aprobate prin Programul SAPARD in perioada 2000-2006 vor primi cofinantare nerambursabila de la bugetul de stat in valoare maxima de 950 de milioane de lei.

Totodata, vor fi acordate credite bancare pentru stimularea investitiilor in agricultura, beneficiarilor de scrisori de confort emise de bancile comerciale pana la 31 iulie 2006, in limita sumei de 300 milioane lei noi. Prevederile legii 218 din 2005, privind stimularea absobtiei fondurilor SAPARD, prin preluarea riscului de catre fondul de garantare, se poate face in limita sumei de 100 de milioane de lei noi.

In baza acestei legi, in scopul garantarii instrumentelor financiare pe care institutiile de credit le pun la dispozitie producatorilor agricoli, procesatorilor de produse agricole sau autoritatilor publice locale, pentru asigurarea cofinantarii proiectelor realizate din fonduri SAPARD s-a constituit, la dispozitia Ministerului Agriculturii, un fond de garantare a creditelor pentru realizarea proiectelor din cadrul Programului SAPARD.

Aceste facilitati vor fi acordate beneficiarilor proiectelor din domeniile "imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", pentru carne (numai abatoare noi si modernizarea abatoarelor), legume, fructe si cartofi, vin, cereale, lapte si produse lactate. Vor fi acordate si pentru programul Investitii in exploatatiile agricole, pentru culturi de camp, horticultura, viticultura, pomicultura, sere, ferme de vaci de lapte, cresterea si ingrasarea taurinelor, ferme de oi sau capre, pentru ingrasatorii de berbecuti, ferme de porci si ferme de pasari.

O a treia categorie este programul "De zvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative si vor beneficia intreprinzatorii cu activitati turistice in mediul rural, activitati mestesugaresti, acvacultura, apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de padure si de arbusti fructiferi, a plantelor medicinale si aromatice, a melcilor si broastelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri