Unul din cinci angajatori din Romania intentioneaza sa atraga personal in companie in ultimul trimestru al acestui an, angajatorii romani raportand o previziune neta de angajare de +16%, cea mai optimista din 24 de tari si cea mai buna din T4 2008 pana in prezent, arata un studiu Manpower.

Astfel, 19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, citat de Mediafax.

Previziunea Neta de Angajare rezultata este cea mai puternica raportata in Romania din ultimul trimestru al anului 2008 pana in prezent, imbunatatindu-se cu patru puncte procentuale fata de trimestrul al treilea al acestui an si cu opt puncte fata de intervalul octombrie-decembrie al anului trecut. Indicatorul este obtinut prin diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul celor care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere.

"Cresterea increderii angajatorilor romani este imbucuratoare, mai ales avand in vedere evolutiile economice recente din regiune. Tendintele de imbunatatire a Previziunii Nete de Angajare din ultimii doi ani, care au culminat in cea mai robusta Previziune din 2008 pana in prezent, sugereaza ca relativa accelerare a angajarilor este sustenabila, iar crearea de noi locuri de munca ar putea continua intr-un ritm mai apropiat de nevoile candidatilor", a declarat intr-un comunicat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucratoare sunt cei mai optimisti, raportand o previziune neta de angajare de +25%, cu cinci puncte procentuale mai puternica decat cea din trimestrul al treilea si cu 13 puncte peste cea din ultimul trimestru din 2014.

Cea mai semnificativa imbunatatire trimestriala este raportata insa in sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul, unde previziunea neta de angajare de +20% este cu 12 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul precedent, in timp ce dintr-o perspectiva anuala, cea mai mare imbunatatire este raportata in sectorul constructii, previziunea neta de angajare de +18% aferenta ultimului trimestru din acest an fiind cu 21 puncte procentuale mai puternica decat in perioada similara a anului trecut.

Pe de alta parte, perspectivele din sectorul energie electrica, apa, gaz continua sa fie negative de cinci trimestre consecutiv. Angajatorii preconizeaza o crestere a numarului total de angajati in toate regiunile tarii. Prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din regiunile Centru si Nord-Vest, unde previziunea neta de angajare este de +14%.

Perspectivele sunt mai optimiste decat in trimestrul al treilea in sase din cele opt regiuni, angajatorii din Nord-Vest raportand o imbunatatire de sase puncte procentuale fata de trimestrul anterior, iar cei din regiunile Sud si Bucuresti si Ilfov imbunatatiri de trei, respectiv patru puncte procentuale.

Previziunea slabeste insa fata de trimestrul anterior in regiunea Vest, inregistrand un declin de zece puncte procentuale. Cea mai putin dinamica piata a fortei de munca este preconizata in regiunea Sud-Vest, in care unul din cinci angajatori se asteapta la reduceri ale personalului in ultimul trimestru din 2015. Previziunea Neta de Angajare de +2% ramane insa pozitiva si relativ stabila fata de trimestrul al treilea si se imbunatateste cu opt puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut. Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei angajatoare, dar angajatorii din organizatii mari, cu peste 250 de angajati, raman cei mai optimisti, iar cei din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, manifesta cea mai multa prudenta.

"Revenirea din recesiune a fost prelungita si neuniforma, astfel incat trimestrul IV/2015 este primul din ultimii sapte ani in care perspectivele s-au imbunatatit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criza. Este un debut incurajator, pe care speram ca un mediu economic si fiscal propice si stabil il poate transforma dintr-un impuls pe trei luni intr-o tendinta pe termen mai lung", a punctat Petrof. Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pentru piata din Romania a avut la baza un sondaj realizat in perioada 15-28 iulie pe un esantion reprezentativ de 626 de angajatori, avand o marja de eroare de +/- 3,9%.

Sursa foto: Angajati/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri