Preturile de consum au scazut cu inca 0,5% in august, fata de iulie, rata anuala a inflatiei coborand la -1,9%, de la -1,7% in luna precedenta, influentata de ieftinirea alimentelor cu 7%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%, a anuntat INS.

Masurate prin indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), preturile s-au redus cu 1,7% fata de august anul trecut."In luna august 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu august 2014, este de 45,2%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% detin o pondere de 30,4%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 24,4%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2014 - august 2015) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2013 - august 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,3%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 0,5%. Alimentele s-au ieftinit in august cu 0,8% fata de iulie, iar marfurile nealimentare cu 0,5%, in timp ce tarifele serviciilor au ramas stabile.

Cele mai mari reduceri de preturi au fost consemnate la fructe proaspete, de 12%, urmate de subcategoria "alte legume si conserve de legume", cu -9,5%, si cartofii, care s-au ieftinit cu 6%. In schimb, s-au scumpit ouale (+4%), citricele si alte fructe meridionale (+1,9%), uleiul comestibil (+0,4%), zaharul (+0,3%), conservele si alte produse din peste si carnea de porcine, fiecare cu cate 0,2%.

Din categoria marfurilor nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cu 3%, iar medicamentele si articolele medicale cu cate 0,5%, pe cand frigiderele si congelatoarele s-au scumpit cu 0,3%. Transportul aerian si serviciile de telefonie au avut preturi mai mici cu 0,4%. Serviciile de apa, canal si salubritate au avut tarife mai mari cu 0,3%. Comparativ cu decembrie anul trecut, alimentele au fost mai ieftine cu 8% in august. Pe de alta parte, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 1,6%, iar serviciile s-au scumpit cu 1,3%.

Topul dobanzilor la...
Citeste si: Topul "trist" al dobanzilor la depozitele bancare in lei pe 12 luni


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
TBI Bank duce dobanzile la depozite la peste 4% si devine lider