Datele referitoare la inflatia din august, publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), nu vor influenta politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, potrivit unei analize a Erste Group, care considera ca BNR va mentine in acest an dobanda cheie la nivelul de 1,75%.

Preturile de consum au scazut cu inca 0,5% in august, fata de iulie, rata anuala a inflatiei coborand la -1,9%, de la -1,7% in luna precedenta, influentata de ieftinirea alimentelor cu 7%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%, a anuntat INS. Analistii intervievati de Reuters anticipau o inflatie anuala de -1,4%, iar cei ai Erste se asteptau la -1,6%, scrie Mediafax.

"Este improbabil ca banca centrala sa raspunda cu masuri suplimentare de relaxare la aceasta incetinire temporara a inflatiei, provocata de o serie de socuri ale ofertei", se arata in analiza Erste, potrivit careia majorarile salariale programate pentru 2016 vorbesc si ele in favoarea unei politici monetare prudente. Erste considera ca nu este exclusa o majorare a dobanzii de politica monetara in 2016, pentru a compensa impulsul dat consumului agregat de relaxarea fiscala, intr-o perioada in care consumul populatiei este deja in crestere.

"Randamentele obligatiunilor in moneda locala ar putea creste treptat pe parcursul anului 2016, pe fondul unui posibil ciclu de cresteri ale dobanzilor si al riscurilor fiscale si politice legate de noul cod fiscal si alegerile parlamentare", potrivit analizei. Erste anticipeaza o inflatie anuala de -0,2% in luna decembrie a acestui an si de 0,7% in decembrie 2016.

Inflatia ar putea ramane negativa pana in mai 2016, dupa reducerea TVA pentru alimente la 9%, in iunie 2015, care va fi urmata de reducerea TVA standard la 20%, din ianuarie anul viitor. In aceste conditii, Erste se asteapta ca inflatia sa ajunga in intervalul tintit de BNR de 2,5%±1 punct procentual la inceputul anului 2017.

Rata anuala a inflatiei se...
Citeste si: Rata anuala a inflatiei in ianuarie 2019: ce scumpiri s-au inregistrat

Cea mai mare parte a incetinirii inflatiei in luna august a fost provocata de reducerea TVA pentru alimente in iunie si declinul preturilor petrolului la nivel mondial. Alti factori au fost decizia Guvernului de reducere a preturilor medicamentelor in aceasta vara si efectul sezonier al ofertei mari de fructe si legume proaspete.

Potrivit datelor INS, alimentele s-au ieftinit in august cu 0,8% fata de iulie, iar marfurile nealimentare cu 0,5%, in timp ce tarifele serviciilor au ramas stabile. Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie.

BNR a revizuit in jos, la inceputul lunii august, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.

Daniel Zamfir, dupa audierea...
Citeste si: Daniel Zamfir, convins ca ROBOR "este o intelegere intre banci"


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Adevarata cauza a deprecierii leului: deficitul extern! Cum a evoluat?