Schimburile comerciale dintre Romania si China vor fi anul acesta aproape duble fata de 2005

Schimburile comerciale dintre Romania si China aproape se vor dubla anul acesta, atingand valoarea de circa trei miliarde dolari, fata de 1,6 miliarde dolari cat s-a realizat in anul 2005, a precizat Ambasadorul Chinei la Bucuresti, Yu Jian, la Forumul de afaceri romano-chinez, desfasurat vineri la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

La dezbaterile din cadrul Forumului de afaceri Romania-China s-au analizat posibilitatile autoritatilor din cele doua tari de a reduce soldul negativ al balantei comerciale, prin actualizarea cadrului juridic bilateral si prin promovarea produselor romanesti pe piata chineza, informeaza Rompres.

Aceasta politica se ia in calcul cu atat mai mult cu cat China se situeaza abia pe locul 17 in topul investitorilor straini din Romania. Balanta de schimburi comerciale dintre cele doua tari arata un avantaj net al importurilor din China fata de exporturile din Romania.

Cu ocazia forumului au fost prezentate si detaliile legate de cea de-a 18-a editie a Targului international pentru comert si cooperare economica de la Harbin, care se va desfasura in iunie 2007.

In anul 2005, volumul schimburilor comerciale ale Chinei cu strainatatea a atins valoarea de circa 1.400 miliarde dolari, folosind circa 60 miliarde dolari pentru investitii straine, iar rezervele valutare au fost de peste 800 miliarde dolari, potrivit precizarilor facute de ambasadorul chinez, Yu Jian.

De asemenea, investitorii chinezi si-au exprimat interesul pentru implementarea de joint-venture in ambele tari, afirmandu-se ca Romania devine un partener strategic in promovarea relatiilor economice ale Chinei cu statele europene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri