Romania a urcat 6 locuri, in cadrul Topului Global al Competitivitatii aferent perioadei 2015-2016, de pe pozitia 59 pe 53, conform The Global Competitiveness Report publicat de World Economic Forum.

“Mai avem cu siguranta multe de facut pentru a ne alinia statelor competitive, insa consider ca daca statul va monitoriza si intesifica masurile de crestere a competitivitatii, in vederea implementarii celor 12 piloni de competitivitate, Romania poate si trebuie sa ajunga in primele 20 de tari la nivel global in urmatorii 10 ani. Mediul de afaceri asteapta in acest sens cu mare interes sa vada actiuni concrete din partea Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, principalul actor responsabil de angrenarea tuturor factorilor in construirea Romaniei competitive”, declara Florin Jianu, presedinte al Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR).

Factorii avuti in vedere pentru realizarea clasamentului au vizat acordarea de punctaje cuprinse intre 1 si 7, luand in calcul 140 de economii la nivel global. Romania a fost punctata astfel:
- Institutii publice: 86
- Mediul macroeconomic: 34
- Inovatie: 75
- Evolutie tehnologica: 46
- Eficienta pietei muncii: 78
- Dezvoltarea pietei financiare: 55

Conform clasamentului realizat, pozitiile 54 si 55 sunt ocupate Bulgaria (care a stationat comparativ cu anul anterior), respectiv India (cu o urcare de 16 locuri), iar pozitiile 51 si 52 de Turcia (coborare de 6 locuri), respectiv Costa Rica (coborare de 1 loc).

Publicat din anul 1979, the Global Competitiveness Report reprezinta cea mai cuprinzatoare analiza a competitivitatii statelor. Editia din anul 2015 este publicata in contextul unei economii mondiale care evolueaza pe baza unei “noi normalitati” caracterizata de crestere economica scazuta, productivitate redusa si o rata ridicata a somajului.

Citeste si:
Romania nu mai este o tara low cost. Ce alte avantaje vad investitorii
Cum cred sefii Renault,...

Sursa foto: Competitie/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Comisia Europeană a extins cadrul temporar privind ajutoarele de stat
Setari Cookie-uri