Comisia Europeana (CE) va monitoriza Romania economic, fiscal si financiar pana in mai 2018, in continuarea programului de imprumut incheiat cu Guvernul in 2013 si care s-a incheiat miercuri, complementar unei intelegeri similare a executivului cu FMI.

"Supravegherea post-program va incepe acum si va implica vizite de doua ori pe an pentru evaluarea situatiei economice, financiare si fiscale a tarii pana in mai 2018", a informat, miercuri, Comisia Europeana. Pe langa supravegherea post-program, Comisia va continua cooperarea "stransa" cu autoritatile din Romania in contextul Semestrului European si al mecanismelor de supraveghere macroeconomica. Semestrul European este un ciclu de implementare a reglementarilor economice ale Uniunii Europene, potrivit Mediafax.

Romania a avut o intelegere preventiva cu CE prin care Comisia a pus la dispozitia Guvernului de la Bucuresti fonduri de 2 miliarde de euro in cadrul mecanismului pentru echilibrarea balantei de plati. Intelegerea, derulata in perioada 2013-2015 in paralel cu un acord cu FMI pentru o suma similara, s-a incheiat miercuri. Guvernul nu a accesat fonduri, nici de la Comisia Europeana si nici de la FMI.

"Programul (...) a asigurat sprijin Romaniei pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice, fiscale si financiare, pentru cresterea rezistentei si potentialului de crestere al economiei, pentru imbunatatirea capacitatii administrative, reformarea administratiei fiscale, imbunatatirea managementului financiar si restructurarea companiilor de stat", se arata in notificarea transmisa de Comisia Europeana.

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International a expirat sambata, 26 septembrie, in conditiile in care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizata cu succes inca din luna martie 2014, ca urmare a divergentelor dintre autoritatile romane si oficialii institutiei in privinta fiscalitatii. Acordul cu FMI si Comisia Europeana, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv.

Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat la jumatatea lunii septembrie ca Romania va trebui sa solicite Fondului Monetar International un nou acord daca doreste unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi incheiat, insa va fi diferit de celelalte. "Trebuie sa primim o solicitare si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile. Vor fi diferite fata de cele din trecut. (...) Este doar o discutie tehnica pe buget", a afirmat Tolosa, intrebat daca FMI va mai accepta un nou acord cu Romania.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca Romania va cere in mod oficial FMI, in acest an, incheierea unui nou acord de imprumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale si nu pe deficitul bugetar.

Anterior, Romania a incheiat cu succes doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat in 2013, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi. La primul acord de finantare (2009 - 2011) FMI a contribuit cu 13 miliarde de euro, restul fiind fonduri de la Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri